På spaning efter mandarinand

Trots att Maken är dunderförkyld och jag själv känner att jag står på tur, bestämde vi oss ändå för en utflykt ner till vackra Nynäshamn idag. Maken, som är en ivrig besökare av olika fågelsajter där mer eller mindre sällsynta arter registreras, hade läst att det i Nynäshamns hamn skulle finnas ett exemplar av en så kallad mandarinand, m a n d a r i n-and. Själv har jag aldrig sett, än mindre hört talas om, en sådan fågel.

När vi steg ur bilen på parkeringen nere vid hamnen insåg vi snabbt att vi inte var det enda som läst om den främmande fågeln. Och vi behövde inte gå långt förrän vi fick syn på det vi kommit för att se, den färggranna och exotiska mandarinanden, som inte liknade något annat vi sett och  som här simmade tillsammans med ett femtiotal gräsänder. Fantastiskt vacker, fullständigt orädd och emellanåt en riktigt aggressiv rackare som utan att tveka gav de betydligt större änderna ordentliga tjuvnyp.

Mandarinand i vattnet

Mandarinand på land

Mandarinand i vatten2

 

Mandarinanden har sitt ursprung i östra Asien och Kina men fördes till Europa av engelska kolonister under 1700-talet. Därifrån har den sedan spridit sig till olika ställen i Europa. I Sverige finns sedan några år en fast häckande stam i Ängelholmstrakten liksom enstaka fåglar på ytterligare fyra, fem platser.

Efter att ha förevigat fåglar på både längden och tvären fortsatte vi vårt botaniserande ytterligare en stund bland bryggorna i småbåtshamnen i hopp om att även få se den stjärtand vi läst också skulle finnas där, men här hade vi inte samma tur.

Köpte litet fisk i det lilla rökeriet nere i hamnen innan vi fortsatte ut mot Ringvägen, den strandpromenad/väg, som började byggas till olympiaseglingarna 1912. Det var en fantastisk dag, plusgrader och strålande sol som nästan värmde litet när vi satte oss vid vattnet för att äta vår lunch. Lugnt vatten och klar sikt ända till Landsorts fyr, helt annorlunda mot för ett par veckor sedan när vi gjorde samma runda, fast till fots. Då var det kallt, havet grått och ogästvänligt, ingen sikt alls och mycket snö.

Nynäshamn ringvägen

 

På vägen hem blev det också en tur till minneslunden i Täby för att tända ett ljus för svärmor som skulle ha blivit 97 år idag den 4 januari, en dag som hon delar med vår finaste lilla Ida, som fyller sju. Och i morgon blir det kalas!

Ida hjärta

Advertisements

6 thoughts on “På spaning efter mandarinand

 1. Men nog verkar det som att mandarinanden kommit helt vilse. Vem kan han vara med? Leka med? Bilda familj med? Han ser ut som tagen ur en tecknad film.

  • Ja, på vissa av Roffes bilder ser den ut som något ur en disneyfilm. Märklig – och annorlunda. Den har tydligen funnits där något år och de lär från början ha varit två, men nu var den ensam. Uppvaktade ivrigt en gräsandshona, men hon var inte särskilt intresserad. det hade heller inte funkat.

 2. God kväll, Meggie!
  Så ni har trotsat förkylningar för att kika på anden och det var säkert mödan värt. Den är ju så läcker och sådana ser jag bara på TV i naturprogram. Häftigt ändå att den sökt sig till de andra änderna och verkar trivas i sällskapet. Hoppas den har en äkta hälft någonstans så att den inte kommit helt vilse och dör ut…
  Det översta fotot ser ut att vara gjort av keramik. Särskilt havet och änderna är vackra som en saga. Jag älskar änder för dom inger en känsla av lugn och ro. Finns inget väl inget finare att se än en mamma med de små fjuniga ungarna i släptåg 🙂 Sådana vill man gosa med..
  Men så gott att ni fick köpt hem lite fisk, kan man aldrig få nog av.
  Så det blir 7-årskalas i dag och sådant är alltid kul. Mitt enda barnbarn fyller 7 år den 3/4 och fattar inte vart tiden tagit vägen? Han är så stor nu och medveten om det mesta. Känns som min dotter kom hit och visade upp det nyfödda “underverket” i går 😉
  Önskar dig en trevlig lördag och tack för fina och intressanta foton inkl. info. om “Mandarinen” 🙂 Alltid lär man sig något nytt!
  Kramen, Agneta

  • Ja, du har rätt, fågeln ser verkligen ut som om den var gjord i porslin eller keramik. Men det var spännande upplevelse att vi fick se den lilla “kinesen”.

   Tänk vad tiden rinner iväg snabbt. Precis som du tycker jag att det var som igår som de kom hem från BB med lilla Ida och nu ska hon snart börja i skolan på riktigt.

   Nu är äntligen alla helger snart över och vi får återgå till vardagen, vilket känns skön. 🙂

   Kram Meggie

 3. Jag hoppas du och maken inte ligger helt utslagna idag efter er mandarinand-spaningen till Nynäshamn. Fantastiska foton av en lika fantastisk fågel som lyckats ta sig hit. Så roligt att resan gav ett så fint utbyte. Vädret var ju strålande och det känns nästan som jag själv står vid strandpromenadens kant och drömmer mig bort över havet. Så gulligt foto av din lilla Ida!
  Krya på er och ha en lugn och fin Trettondagsafton !
  Kram Sylvia

  • Ja, vi hade en fin dag där nere. Tyvärr blev det inte något födelsedagskalas för maken igår på grund av rinnsnuva och själv springer jag runt och letar efter min tappade röst. Tur då att spännande sportutsändningar avlöst varandra under eftermiddagen idag.

   Kram kram Meggie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.