Julhandel

Julhandlarhelg! Är det något jag känner mig obekväm med så är det just julhandeln. Som tur är har vi sedan flera år avskaffat julklapparna till alla vuxna, nu är det bara barnbarnen som det ska köpas till. Och det är roligt, men verkligen inte det lättaste. Jag upplever det som att barn nu för tiden sällan behöver vänta och längta efter något de gärna vill ha. Vips de uttalar en önskan så uppfylls den här och nu av föräldrarna, åtminstone känns det så och det blir sällan något kvar till oss far- och morföräldrar att överraska med.

Hur som helst, i lördags var det i alla fall dags att göra en tur in till huvudstaden. Först skulle några beställda teaterbiljetter hämtas och trots att vi var på plats innan kassorna öppnade var det ändå en dryg halvtimmes väntan på vår tur. Inomhus i galleriorna var det trängsel och kilometerlånga köer till kassorna och utomhus snöblandat regn och slask. Humöret sjönk snabbt under noll och till slut vände vi hemåt, uppgivna och nästan lika tomhänta som när vi åkte in.

Sergelobelisken

Den julsmyckade Sergelfontänen

Idag blev det ett nytt shoppingförsök, nu i det mer närbelägna Täby Centrum. I ett par år har en gigantisk ombyggnation pågått både inne i och utanför centrumet med underjordiskt garage, nya butiker och nya bostäder, vilket gjort att vi sällan åker hit. Trots att det är veckan före jul var det en skön stämning inne i den nyrenoverade och vackert dekorerade gallerian, härlig jazzig julmusik spelades live på torget och inte särskilt mycket folk, kanske beroende på att det fortfarande är ont om parkeringsplatser. Lätt att ta sig fram och inga köer att tala om.

Täby Centrum

Täby Centrum 3

Dock är jag litet förundrad över lagerhållningen i leksaksaffären. När jag frågade efter en viss leksak som inte fanns ute i butiken var biträdet vänligt och kollade i datorn om de möjligen hade varan på lager.
-Jodå,  det finns 10 ex på lagret. Vill du att jag hämtar ett?
-Tack, gärna, det vore jättesnällt. Jag väntar här tills du kommer tillbaka.
Efter en kvart var hon tillbaka, tomhänt.
-Tyvärr, jag förstår inte hur det kommer sig men jag hittade inte ett enda ex. Tyvärr!

Hm, med så stor diskrepans mellan vad som står i datorn och vad som i verkligheten finns i lagret, då blir man litet fundersam. Är det månne någon som säljer svart?

Fortfarande är det alltså julklappar kvar att inhandla, nu gäller det bara att hitta en ny leksaksaffär.

Advertisements

4 thoughts on “Julhandel

 1. God kväll, Meggie!

  Vilken läcker byggnad och så vackert utsmyckad. Måste kosta en liten förmögenehet att hyra in sig där vilket naturligtvis tas ut på priserna.
  Behöver vi alla dessa gallerior? Överkonsumerar vi?

  Ack ja, att veta vad en liten kille på 6 år vill ha är då inte lätt så jag köper något litet, bara för att det ska bli en paket och sedan får det bli en lite slant att spendera efter jul när priserna är normala igen och önskelistan minimerats till något som verkligen är nödvändigt och praktiskt.

  Jag kollar runt på nätet i alla butiker för att se vad som finns och vad det kostar. Priserna varierar för samma vara. Sedan kan man ju ringa butiken och frågar om varan finns. Mycket jobb som går att utföra via datorn numer. Är man ute i god tid så kan man köpa via nätet och hämta på posten. Eller sända direkt till mottagaren när man inte bor i samma stad. Smidigt!

  Ungarna påverkas ju såklart av alla barnfilmer och julreklam som visas på TV för reklamfolket vet hur dom ska göra för att fånga barnens begär och då vill dom såklart ha just den leksaken som visats många ggr. eller som ingår i en barnfilm.

  Dags att återgå till det lilla formatet och lära de små att ALLT inte går att köpa. När dom växer upp får dom en chock när dom inser att man måste jobba för pengarna, som ska räcka till mycket.

  Samma visa varje år 🙂

  Hoppas att du hittar det du söker!
  Varm kram, Agneta

 2. Wow, Vad fint Taby centrum har blivit!!! Jag gick pa tibble gymnasium “across the street” men det var manga ombyggnationer sedan, helt klart.
  Julhandel ar en riktig pina. Jag forsoker att ha allt klart sa tidigt som mojligt och bara kora farskvaror sent pa en vardags kvall innan. Blir helt enkelt utpumpad over att slass med folk i butiker…..
  Kram pa dig. Gisela

 3. Oj, så fint det har blivit i Täby Centrum. Jag har nog varit där men säkert för flera år tillbaka. Försöker var ute i god tid med julhandlingen men samtidigt vill jag gärna känna av julstämningen. Ja, du kassakön kan verkligen ta knäcken på en. Vi har inga önskelistor längre men ett litet paket känns kul, bara ett litet till var och en 🙂 Vi har ju inga småkottar längre.
  Kram Sylvia

 4. På lördag ska vi fixa våra julklappar. Har bara varit jobb på sistone. Vi trivs också bra t o m mycket bra i Täby centrum. De har lyckats få till det bra med nytt och gammalt och flera trevliga sitthörnor. Känner samma sak som du att det blir bara ytterligare sak i rummen deras. Men, men får försöka tänka ut nåt. Kraaaam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s