Södermalm runt i minusgrader

Åter en gråkall dag idag, fjärran från gårdagens strålande sol över gnistrande snö och minus 17 grader. Måndagar är numera lika med veckans milavandring, men är det verkligen tillrådigt att ge sig ut och gå när termometern visar minus 17. Ställa in? Nej, man får inte låta vädret bli en ursäkt för att slippa röra på sig, det var bara att klä sig ordentligt och ge sig ut. Med tanke på kylan hade vi dock bestämt att göra veckans vandring inne i stan, närmare bestämt Södermalm runt, där vi vid behov skulle ha nära till att slinka in på något trevligt kafé längs vägen och värma oss om det blev alltför kallt.

Samling vid Zinken, Hammarby Bandys hemmaplan, varifrån vi korsade Hornsgatan och vidare längs Yttersta Tvärgränd och upp på Skinnarviksberget för att njuta en stund av utsikten över ett fruset Stockholm med Stadshuset och Norr Mälarstrand på andra sidan Riddarfjärden.

Yttersta Tvärgränd

 

Stadshuset 2

 

Norr Mälarstrand

 

Det bet ordentligt i kinderna och snön  knarrade under fötterna när vi med Maken, född och uppvuxen på Söder, som guide fortsatte Heleneborgsgatan ner en bit, vidare över Pålsundsbron och förbi fängelset på Långholmen allt under livfulla beskrivningar av hur det var att växa upp här. Om livet och lekarna på Heleneborgsgatan, om snöbollskrigen mot grannpojkarna i nr 30, fisket från Pålsundsbron och hur de brukade sitta uppflugna på staketet till Pålsundsvallen och titta när fångarna spelade match.

 

Högalidskyrkan

Högalidskyrkan, den enda kyrkan i Stockholm med två torn.

Pålsundsbron 2

Pålsundsbron

Långholmen

Delar av det gamla fängelset på Långholmen.

Liljeholmsbadet

Liljeholmsbadet.

Choklad och saffransbulle

 

Efter en kopp varm choklad och en saffransbulle på Café Vurma vid Bergsundsstrand fortsatt vi längs Hornstulls strand och förbi Tantos nu igenbommade och övergivna små kolonistugorna med isrosor på de svarta fönstren.

Is runt vass

 

Båtar

 

Kolonistuga 3

 

Passerade Eriksdalsbadet och upp på Ringvägen, genom Vitabergsparken, vidare nerför Erstagatan och över till Fjällgatan. Att stå här och titta ut över staden, som är omgiven av så mycket vatten, får oss återigen att inse vilken fantastiskt vacker huvudstad vi har. Lätt att förstå att turistbussarna står på kö här på somrarna.

 

Vitabergsparken

Vitabergsparken med Sofia kyrka som skymtar bakom träden.

Gröna Lund

Gröna Lund.

Djurgårdsfärjor

 Djurgårdsfärjorna som pilar fram och tillbaka mellan Slussen och Gröna Lund

RosDen sista biten ner till Slussen och tunnelbanan hittade jag kanske sommarens sista rosor, som ännu inte hade gett upp helt.

Advertisements

6 thoughts on “Södermalm runt i minusgrader

 1. God kväll, Meggie!

  Vilka hurtbullar ni är som orkar med en sådan lång promenad i den bistra kylan. Den kalla och smutsiga luften kräver väl nästan en halsduk över munnen så att inte lungorna får en köldknäpp 😉

  Lyktan som sitter på fasaden vid Yttersta Tvärgränd är så vacker så. Ett pittoreskt inslag.

  De där två tornen på kyrkan liknar ju nästan en menaret för böneutropare. Undrar vem som ritat den kyrkan och när. Ska googla tror jag för det var spännande.

  Vad trevligt med en “guide” som har fått vandra i minnenas labyrint, blir man ju ung på nytt 🙂

  Här nere i Götet är det också snö och kallt och hoppas nu bara att vi får behålla det vita vackra snötäcket när julen kommer. Det liksom hör till 🙂
  Ha det så gott i kylan! Nattiskram, Agneta

 2. P.s.
  Har varit en runda i Högalidskyrkan nu och sett vackra fresker i dopkapellet liksom en medeltida altarbänk i Bysantisk stil m.m. m.m.
  En tur där inne var inte helt fel för där finns många rariteter 🙂
  Men den främre delen av kyrkan som syns mellan tornen är smal och ser nästan ut som den fastnat 🙂 Det finns mängder med foton fr. olika vinklar och det var intressant.
  Tänk så bra att folk lägger ut foton på nätet av sevärdheter…det tackar jag för!
  D.s.

  • Kul att du hittade så mycket info om kyrkan. Två av barnbarnen är döpta där och makens farföräldrar ligger “inmurade” i väggen, d v s deras gravurnor finns i ett litet skåp i väggen i kyrkan. På skåpluckorna finns hållare för vaser där anhöriga kan sätta en blomma. Litet annorlunda….

   Har ni klarat er från snökaoset där nere i Götet? Gårdagen här i Stockholm vill man helst slippa uppleva igen. Absolut ingenting fungerade! Men vackert är det.

   Kram Meggie

   • Det var verkligen en annorlunda men dock lättskött gravplats. Smart också.
    Det ska naturligtvis vara altarskåpet och inte bänk som jag skrev i hastigheten som är i medeltida bysantinsk stil av Erik Jerke.
    Här är det inte lika illa som i Sthlm men inte långt ifrån. Ständiga avåkningar, bilköer och olyckor för det är halt som attan och svinkallt.
    En granne i huset bredvid har inga fasta telefoner som fungerar så det blev till att komma hit och låna min för att ringa Telia och undersöka felet. Kanske är det snö på ledningarna?

    Tittar ut genom fönstret och inte en människa så långt ögat kan nå.
    Hoppas födelsedagen blev bra trots uteblivna gäster. Ni får väl fira en annan dag när det går att ta sig fram.
    Trevlig helg! /Agneta

 3. Hej Meggie.
  Jag haller med. Vilken riktig langprommis. Och ni hann med en himla mass. Otroligt hur det riktigt “anger kallt”. Kanner riktigt hur kallt det ar hemma….Yikes…. Kram pa dig. Gisela

  • Värsta kylan i måndags och värsta snökaoset i Stockholm igår. Inga kommunikationer fungerade och bussar, lastbilar och vanliga bilar låg huller om buller i dikena. Maken fyllde år igår men vi fick ha både mat och tårta nästan helt för oss själva. Alla gäster utom några grannar uteblev eftersom alla bussar och tåg var inställda och att ta bilen var inte att tänka på.
   Kram M.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s