Råsunda går i graven

Det lär väl knappast undgått någon att en anrik epok gick i graven igår. Råsunda fotbollsstadion – Sveriges Nationalarena och tillika Solnalaget AIKs hemmaarena – ska rivas.

 

Det har spelats många ”den sista matchen” på Råsunda den här hösten: den sista landskampen (mot Brasilien), den sista debymatchen (mot Djurgården), den sista allsvenska matchen (mot Malmö FF) och så förra torsdagen den absolut allra sista matchen när AIK tog emot Napoli i ett också allra sista försök att ta sig vidare ut i Europa; ett försök som italienarna tyvärr lyckades sätt P för genom en straff i de absolut allra sista sekunderna.

Maken, som är en inbiten AIK-supporter av födsel och ohejdad vana, ”såg” sin första match redan vid sex månaders ålder och har sedan dess följt, glatts och lidit med sitt lag i med- och motgång, både från läktaren och genom kameralinsen som AIKs fotograf under flera år. När den sista allsvenska matchen spelades på hemmaplan var han givetvis på plats för att ta farväl av sitt älskade Råsunda och se sitt lika älskade AIK spela skjortan av ett på förhand segertippat Malmö och snuva dem på det allsvenska guldet.

När matchen var slut och alla hyllningar avklarade lämnades den gamla slitna AIK-kepsen kvar på stolen på Norra Stå som han betraktade som sin plats.

 

Som en generös gest till trogna fans och supportrar slog Råsunda igår upp portarna en sista gång och lät allmänheten komma in för att börja ”nedmonteringen” av den stora betongkolossen. Naturligtvis var Maken på plats även denna dag, en av cirka fem, sextusen andra supportrar som med skruvmejslar, spett och spadar gick lös på inredningen i jakten på minnesvärda souvenirer. Bitar av gräsmattan grävdes upp, bänkar skruvades bort, räcken och staket svetsades loss och målburarnas nät klipptes sönder, allt för att få med sig en liten bit av historien hem.

 

 

 

För Makens del handlade det om att få ta hand om stolen han betraktade som ”sin”, där han alltid brukade sitta på matcherna.

 

Även om det säkert var många känslor i omlopp och en hel del sorg den här eftermiddagen var det ändå en glad stämning på den välfyllda arenan. Många barnfamiljer, stora och små, unga och gamla. Allt gick lugnt till, inget kiv eller slagsmål om grejerna och verktyg lånades välvilligt ut till dem som glömt att ta med sina. AIK-märken och svartgula halsdukar syntes överallt men inte en enda huligan så långt ögat nådde, inte heller något av det kaos som feta rubriker på tidningarnas löpsedlar talade om.

Nästa år är det den nybyggda Friends Arena som gäller, både för landslaget och AIK. En fin och imponerande arena som det verkar och som, när den är lika gammal som Råsunda om så där 75 år, säkert också kommer att ha sin kvot av härlig fotbollshistoria att berätta. Jag och Maken kommer dock alltid att kalla den för Nya Råsunda.

Rivningen av Råsunda kommer att ske under 2013 och på den anrika marken kommer bostäder att byggas, bostäder som de som mest behöver någonstans att bo förmodligen aldrig kommer att ha råd att flytta in i, dessvärre.

R.I.P Råsunda

Advertisements

4 thoughts on “Råsunda går i graven

  1. Härligt älskling att även du kommer ha svårt att säga annat än nya Råsunda. Fina bilder och bra text om det sista besöket på klassisk mark.

  2. Och jag tror att stolen kommer att göra sig bra i vardagsrummet och matcha mattan. Dock brukar ju Maken mest stå upp när han ser matcher, så kanske den kan användas som “heja-trumma”. Men jag tror att den kommer att monteras på en stock invid växthuset i “Paradiset” i Hälsingland och på den kan Maken sitta och blicka ut över sjön i soluppgångar/-nedgångar och filosofera.

  3. Spännande att höra vad det blir av Råsundaklenoden. Säkert en kul grej till Paradiset. Det blev inte tillfälle att vara “där” . Maken är nästan uppvuxen på Råsunda. Pappan jobbade extra som vaktmästare. Pappan hade turen att vara där på invigningen “Första matchen 1937 ” .
    AIK-kepsen är helt underbar!!

    Önskar en Trevlig Första advent
    Kram Sylvia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s