Vandring på Kungsleden – Ammarnäs till Hemavan

Det var länge sedan som vi, det gamla motionsgänget, gjorde några mer utmanande aktiviteter tillsammans, vi som cyklat till Paradiset i Hälsingland och Jylland runt, vandrat Höga kusten-leden och E5 genom Österrike till Italien. Senast var 2009 när delar av oss gick den så kallade  Jämtlandstriangeln.

Men torsdagen den 13 september var det dags igen, när vi förväntansfulla strålade samman på Arlanda för att ta morgonflyget till Lycksele och därifrån vidare med taxi 23 mil (!) till Ammarnäs, som var starten för vår vandring längs södra delen av Kungsleden till Hemavan.

Nu stod vi alltså här igen, litet äldre och med några fler skavanker men minst lika taggade som någonsin förr. Saknaden efter vännen M var dock stor, för femtielfte gången den här sommaren hade han dagen före avresan blivit intagen på sjukhus för att återigen försöka få hjälp med sitt hjärtflimmer, som nu visade sig vara ett fladder….. hm…

Själv var jag litet pirrig inför återseendet med Ammarnäs, den lilla fjällbyn med sina cirka 160 invånare vid slutet av världens längsta ”återvändsgata” och som kanske mest är känd för sin potatisbacke och sina fantastiska fiskevatten. Min pappa var en passionerad fiskare och tyckte Ammarnäs därför var ett bra ställe att semestra på. Så hit for vi under flera somrar och hyrde övervåningen på ett hus vid kanten av Tjulån. Jag kommer ihåg hur paret Forsvall, som vi bodde hos, brukade bjuda på kaffe med salt och ost i och hur mina lekkamrater Rosita, Berit och Erling verkade föredra att tugga på torkat renkött framför godis.

Det blev en nostalgisk vandring down memory lane. Visst hade en del förändrats, affärer hade lagts ner och kiosken var borta, den där Sven-Gösta Jonsson brukade sitta och klinka på gitarren medan han sålde ”tuggUmmi” till byns ungdomar i väntan på att bli upptäckt som den Rockande Samen (han som var ”lapp och hade sina renar” ni vet). Mycket var sig också likt, potatisbacken låg där den alltid har legat och huset vid ån där vi bodde stod också kvar.

Ammarnäs

På denna moränkulle ligger Sveriges kanske originellaste potatisland. Det var Ammarnäs första nybyggare, Nils Johansson, som i mitten av 1800-talet upptäckte att potatisen inte frös lika lätt på kullens sydsluttningar. Kall nattfrost kan inte “klättra” uppför backen och moränen lagrar värmen i jorden till långt fram på hösten.

Här är huset som vi hyrde

Den del av Kungsleden som går mellan  Ammarnäs och Hemavan är cirka 8 mil lång och består av sex etapper av varierande längd och svårighetsgrad. Det här var sista veckan som stugorna hade öppet och vi hade valt den här tiden för att vara säkra på att få uppleva höstfärgerna. Nogranna beskrivningar av etapperna hittar man på nätet, jag låter istället bilderna tala för sig själva.

14 september: Ammarnäs – Aigertstugan 8 km 

En kort paus vid Slagerbäcken för att dricka

Ju högre upp vi kom, desto kallare blev det och regnet övergick i snö.

Låga moln den här dagen skymde den vackra utsikten över dalgångarna

Aigert-stugan

Längs nästan hela Kungsleden ligger stugor med en dagsvandrings mellanrum (8-22 km). De flesta drivs i STFs regi och är bemannade med en stugvärd och en liten butik för den som behöver fylla på sina förråd. Stugorna är rymliga och bekväma men saknar elekticitet och rinnande vatten. Här hugger man sin egen ved för att elda i kaminen på rummen och för att kunna laga mat i köket. Vatten hämtas i någon närbelägen bäck och det finns alltid tydliga anvisningar om var man får tvätta sig  (alltid nerströms om dricksvattnet) och var man tömmer slaskhinken.

15 september: Aigert – Servestugan 20 km

”Titta, renar”! Det utropet hördes ofta. Det var gott om dem, både enstaka och i flock. Det var strörenar som blivit kvar, när samerna några dagar tidigare drev ner sina renhjordar till ett närliggande sameviste för slakt och märkning.

”Det var som att se en brusande flod som forsade fram nerför fjället” berättade senare en stugvärd som klättrat upp på taket till sin stuga för att se skådespelet, när tiotusentals renar vällde fram utför sluttningarna.

 Tyvärr är de väldigt skygga och det är svårt att få bra bilder när man inte har något teleobjektiv.

Varje gång vi lämnade kalfjället och kom ner i mer skogsbevuxna områden var höstfärgerna bedövande.

Här gör vi vågen för två killar som bestämt sig för att springa Kungsleden från Hemavan till Ammarnäs, nästan ett dubbelt maratonlopp alltså, på under 10 timmar. De lyckades, på 9.46! RESPEKT!

När bron över Servesjuhka hade passerats var det bara två kilometer kvar till Servestugan. Äntligen, en lång dags färd mot kväll skulle snart vara över!

16 september: Servestugan – Tärnasjöstugan 15 km


Det var ett märkligt väder när vi klättrade uppför stigningen från Servestugan och börjadede 15 km mot Tärnasjöstugan. Solen lyste över leden men runt omkring oss var molnen hotande åskblå. 

Utsikt över Servvejávrrie (som betyder älgsjön) med sina öar, som nästan bildar en liten “skärgård”.

Gott om renbete längs fjällsluttningarna

En fantastisk vandringsdag som avslutades med en brant utförslöpa ner mot Tärnasjöns strand.

17 september: Tärnasjöstugan – Syterstugan 15 km

Det mest intressant den här dagen var passagen över de fem hängbroarna mellan öarna i Tärnasjöns södra del.

18 september: Syterstugan – Viterskalsstugan 13 km

Vi vinkar adjö till Sytersugan och tar vägen via bron över Svärfarsbäcken och fortsätter stigningen upp till fjällplatån.

Väl uppe på fjällplatån öppnar sig hela fjällvärlden och vi är plötsligt omgivna av höga, snöklädda berg.

Södra Sytertoppen

En kort kaffepaus innan vi går ner till botten av dalen och svänger 90 grader höger in ……

…i det U-formade Syterskalet mellan Norra och Södra Sytertoppen.

Går över ett parti med många och stora stenar i märkliga formationer. Här en “soffa” i naturens egen design.

19 september: Viterskalsstugan – Hemavan 11 km

I Hemavan tar äventyret slut och vi stiger på Lapplandspilen för en 14 timmars bussresa tillbaka till Stockholm

Advertisements

6 thoughts on “Vandring på Kungsleden – Ammarnäs till Hemavan

 1. Underbart! Och så härliga färger! Har en tanke om liknande vandring ev nästa sommar. Är den här tiden att rekommendera? Har gått på Kungsleden Abisko- Kvikkjokk och några andra leder, genomgående i juli tror jag. Duktiga är ni och fina bilder. Tack för läsning och bildnjutning/ Anna

  • Fördelen med att gå den här tiden på året är kanske att man slipper mygg och knott, luften är hög och klar, färgerna fantastiska och man behöver inte trängas på stugorna. Oftast var det bara vi och någon ensamvandrare. Sen vet man ju inte med vädret. Vi hade regn under två dagar, varav det övergick i lätt snö ena dagen, resten växlande molnighet/sol. Men vi har vaknat och vandrat i snö även i juni och juli……
   /Meggie

 2. Fantastiskt fina bilder och säkert en perfekt tid för fjällvandring Höstens vackra färger och slippa knott och mygg som måste vara en plåga under sommarmånaderna.
  Tack för en njutbar stund!
  Kram Sylvia

 3. Så härliga bilder som väl visar vår upplevelse! Ja, det var en mycket fin tur och gick bra även med tanke på diverse krämpor vi känt före färden! Seåptember är nog en mycket bra månad att vandra. Just för att det var så lite folk på stugorna. Kanske någon vecka tidigare för att inte riskera snö.

 4. Oj, så härligt det ser ut! I september är det vår tur att vandra i Ammarnäs, vilket jag längtar ännu mer efter att jag sett dina bilder 🙂

  • Då har ni förhoppningsvis en fin upplevelse att se fram emot. En perfekt tid att vandra, inga mygg, lite folk och härliga höstfärger. Hoppas bara att snön hinner försvinna tills dess, såg just på TV att det är litet svårt att vandra där nu p g a att snön fortfarande ligger kvar och att det är is på vissa sjöar. Återkom gärna och berätta hur ni hade det och lycka till. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s