Sista rycket före stängningsdags

 

Efter en härlig vandringsvecka i svenska fjällen är vi nu tillbaka i Paradiset för ytterligare ett par veckor, innan det är dags att stänga igen för i år. Det känns litet sorgligt att allt snart är över för det här året. Naturen börjar förbereda sig för vintervilan, gräsmattan är full av löv och det mesta går i brunt.

När vi kom upp var det rejält kallt i stugan eftersom vi inte haft någon värme på medan vi var borta. Varmare ute (+9) än inne (+6) så det var bara att sätta på elementen och tända en brasa. Och vi har ju vanan inne nu efter vandringen, eftersom det var det första vi fick göra när vi kom fram till dagens övernattningsstuga, ut och hugga ved och elda i kaminen på rummet och i köksspisen.

 

Jag har nu börjat säga adjö till alla blommor som prunkat så vackert  i både rabatter och krukor trots, eller kanske tack vare, den svala och våta sommaren. Några har redan gjort sitt och vissnat, andra har frosten tagit medan vi varit borta. I växthuset ska de sista tomaterna, oavsett om de mognat eller inte, tas om hand. Kanske blir det marmelad eller chutney av det vi inte hinner äta upp. Sen ska växthuset skuras rent och alla krukor och hinkar diskas.

Också i pallkragarna har det sista nu skördats, morötterna och bondbönorna, som verkar ha stått emot frostangreppen. Till middag igår blev det en tvårätters, sallad på bondbönor och tomater med myntadressing till förrätt och på det kokt torsk med ägg- och pepparrotssås med rårivna morötter. Smakade utsökt.

Det som är kvar av bondbönorna ska jag nu testa att torka för att sätta nästa sommar. Ska bli spännande att se om det blir något. Har läst någonstans att om man lyckats med växter som egentligen inte klarar den växtzon man befinner sig i, så kan man ta frön från dem och fortsätta odla. På så sätt lär växten härdas att klara ett kallare klimat.

För Makens del är nu pressen stor att försöka få upp den traditionella julgäddan innan vi åker hem. Gårdagens försök resulterade i en tappad gädda (stooor, enligt Maken själv) och tomt i näten i morse. Men det är bara på’t igen.

Hur gick det då på vandringen? Ja, det återkommer jag till så snart jag fått litet ordning på alla bilder, men inga brutna armar eller ben.

3 thoughts on “Sista rycket före stängningsdags

  1. Ja i år tycks kylan komma tidigare. Vi får hålla med Ledin när han sjunger: Sommaren är kort! Här har vi inte haft frost än, men under 10 flera nätter, löven är gröna än. Men det börjar “hösta” till bland växter. Tänkt på er under fjällvandringen och längtar nog dit jag också. //Anna

    • Ja, jag kan verkligen rekommendera en vandring i fjällen. Tyst och vackert, inga mobiltelefoner eller internet, ingen el eller rinnande vatten (annat än i bäckarna). Här kan man verkligen tala om att ladda de egna batterierna!

      Meggie

  2. Det har varit svårt att ställa om till jobb för mig. Längtar tillbaka till fjäll och cykelturer. Men det är bara att planera för nästa år, såväl äventyr som vad som ska planteras tex. Buskar och träd mot en granne resp mot väg ska det bli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.