Efterlysning: Recept önskas på vad man kan göra med gröna tomater

Nu är växthuset utrymt och den lilla skörd av tomater som blivit är omhändertagen. Sammanlagt blev det drygt 4 kg varav hälften fortfarande är gröna och omogna.

Frågan är vad man gör med 2 kg gröna tomater förutom att lägga dem i fönstret i ett försök att få dem att eftermogna. Någon som har något/några smarriga tips? Alla förslag och recept emottages med största tacksamhet.

Annonser

6 thoughts on “Efterlysning: Recept önskas på vad man kan göra med gröna tomater

  1. Hejsan Meggie!

    Jag fick också en del gröna tomater som jag ville göra något med. Hittade ett recept på nätet som jag kan rekommendera.

    Grön tomatmarmelad.
    …………………………………..

    500 g gröna tomater
    2-3 dl syltsocker
    saften av en lime
    ungefär 1/2 msk färsk timjan

    Skålla tomaterna i kokande vatten. Skala dem och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och limesaft. Låt koka på svag värme tills tomaterna är mjuka och mosiga. Det tog nästan en timme. På slutet rörde jag i färsk timjan. Förvaras kallt.
    Helt underbart god till kött, rostat bröd, goda ostar mm.

    Ha det gott.
    Kram Sylvia

    • Tack snälla Sylvia för ditt recept som jag nu följt, nästan till punkt och pricka. Min timjan hade blommat över så jag tog en rosmarinkvist istället tillsammans med en skvätt calvados. Smakar mycket gott!

      Kram
      Meggan

  2. Hej Meggie.
    Jag haller med Sylvia, gron tomatmarmelad ar vad jag ocksa gor pa mina grona tomater. Kanske typiskt svenskt??? Jag river ner farsk ingefara i min. Glom inte att ha i lite konserverings medel. Ibland kan den mogla om du inte tillsatter det eller bara parafinerar den latt.
    Kram Gisela

  3. Fina recept i kommentarerna! Kan bara intyga att inlagda gröna tomater blir riktigt goda. Gjorde sådana i mitt tidigare liv, men kommer inte ihåg några recept.

  4. Hej
    Så gjorde min mamma:

    Syltede (inlagte) tomater
    Forlage til op til 2½ kg tomater:
    5 dl kogt koldt vand
    ½ spsk.(mtsk) salt
    1 dl. eddike (6%)

    Sukkerlage:
    5 dl vand
    2½ dl. eddike (6%)
    600 g melis (socker)
    3 tsk. Vanilla (vaniljsocker)
    1 tsk. Atamon
    Tomaterne skylles, prikkes med en gaffel og lægges i forlagen 12-14 timer. Forlagen kasseres og tomaterne koges 10 min. i vandet til sukkerlagen. Eddike, sukker og vanilla tilsættes. Græskarrene tages op og fyldes på skodlede glas. Sukkerlagen koges ind, og når den er gået af kog tilsættes Atamon. Lagen hældes i glassene, som straks bindes til.

    Opskriftet er också gott til pumpa

    m.v.h.
    Flemming

    • Hej Flemming och stort tack för att du delar med dig av din mammas recept!

      Tyvärr har de gröna tomaterna hunnit eftermogna nu men jag ska spara det till nästa sommar, då jag säkert kommer att stå där med nya tomater som inte hunnit mogna när det är dags att stänga växthuset. Och kanske att jag prövar det som du föreslår på pumpa, det är ju tid för dom nu. 🙂

      Än en gång stort tack!
      /Meggie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s