Utsikt från ett utedass

Den här sommaren har Maken haft fyra projekt att arbeta med, varav tre nu kan avföras från listan.

1. Redan till midsommar var det första avklarat, två stycken fina och praktiska dynlådor att ha på altanen, där vi kan stoppa undan inte bara stolsdynor utan även skor, stövlar, ryggsäckar och annat som annars brukar stå framme och skräpa när det är ont om förvaringsutrymmen.

2. För att ytterligare avhjälpa det här med förvaring har han även utrymt vedboden och byggt om och inrett den till ett fint litet förråd. Här har vi nu hänggarderober för kläder som används mer sällan, större köksprylar som inte heller används så ofta, flytvästar, barnstol och resesäng till minsta barnbarnet och annat skrymmande.

3. Det senaste att bocka av som klart är det nya utedasset som Maken byggt av lösvirke, det vill säga den gamla innerpanelen som blev över när vi gjorde om i storstugan. Så fint, och placerat litet i skymundan så att man verkligen kan sitt där i lugn och ro med dörren på vid gavel och filosofera och njuta av utsikten.

Sedan tidigare har vi en utetoa i form av en förbränningstoalett, där man bokstavligt talat eldar upp skiten. Mycket hygienskt, helt luktfritt och allt som blir kvar är litet aska som behöver tömmas varannan vecka, litet beroende på hur många som använder den. På sommaren när barn och barnbarn är på besök kan det lätt bli köbildning på morgonen, vilket vi nu slipper när vi kan fördela oss på två ställen.

Utsikt från ett utedass

4. Kvar på göra-listan är en lätt uppfräschning av vårt lilla kök. Att även här försöka åstadkomma litet bättre förvaringsutrymmen (vårt återkommande problem!) och litet målningsarbeten. Får se hur långt vi hinner i höst.

Den här veckan känns det som hösten gjort entré på riktigt. Kyligt, vilket det visserligen varit större delen av sommaren, men luften känns klarare och björkarna börjar gulna och tappa sina blad. Det är också skördetid, även om det inte finns särskilt mycket att skörda efter sommaren som aldrig blev. Inte ens i växthuset har det varit någon riktig fart. De större tomatplantorna har varit hängiga hela sommaren och gurkorna verkade redan tidigt ha drabbats av något dödligt virus och sakta tynat bort. De enda som tycks ha mått något så när bra är busktomaterna, som verkligen har gett riklig skörd och som nu mognar fortare än vi hinner äta.

I de flesta av pallkragarna är det också illa ställt. Rödbetsplantorna var stora och frodigt gröna men några rödbetor utvecklades aldrig. Lika illa var det med polkabetor och kålrabbi. Lök, ja, men små och taniga. Det enda som växt bra är de kanariska morötterna, frön som vi köpte på Kanarieöarna för snart två år sedan, bondbönor, sallad och vaxbönor liksom örtkryddorna. Så helt lottlösa har vi inte blivit och det är verkligen en lyx att bara kunna gå ut och plocka de tillbehör man vill ha till middag. Och det smakar ju så mycket bättre, fjärran från det man köper på ICA eller Coop. Nu gäller det bara att försöka fundera ut vad vi gjort för fel den här sommaren eller om det dåliga resultatet helt kan skyllas på det kylslagna vädret.

I veckan har också slaget om lingonen utkämpats tillsammans med våra vänner som kom upp från Stockholm. En aktivitet som numera är tradition sedan många år och alltid lika trevlig. Vi brukar ofta ha tur med vädret, men i år vara det en riktigt gråkall morgon när vi gav oss iväg. Man blir dock snabbt varm när man går där och svänger armen med plockaren och repar av lingonen.  Efter första hinken blev det som vanligt kaffepaus med äggmackor och fransk senap och sen var det bara på’t igen.

Vår granne har en fantastisk lingonrensningsmaskin som vi brukar få låna och på drygt en timme hade vi rensat över 100 liter lingon. Lagom till rensningen kom solen fram och värmde oss och när vi var klara kunde vi, som traditionen också bjuder, njuta av en grillad korv, ett glas kallt vitt vin och vår egen förträfflighet (när det gäller att plocka lingon alltså).

Nu är vi hemma i stan igen. Idag ska ett av barnbarnen firas på sin 6-årsdag, i morgon är tvättstugan bokad hela dagen, på tisdag ska det sista inhandlas inför den stundande fjällvandringen och på torsdag flyger vi så norrut. Alla är fortfarande på banan och vi har hittat några alternativa planer för de tuffaste sträckorna om så skulle behövas för de (vi?) som inte bör tänja gränserna alltför mycket.

Advertisements

8 thoughts on “Utsikt från ett utedass

 1. Fina byggprojekt! Fina grönsaker, det som ändå blev! Våra kom aldrig upp ordentligt och nu ger vi snart upp. I vårt fall kan det bero på att man borde vattna varenda dag i maj, vilket är svårt när vi inte är där hela tiden. Åsså lingonen: 100 liter! Toppen! Men det jag saknade mest, som inte var med, är dina äggmackor. De slår allt…..:)!!

 2. Vad maken ar duktig pa att snickra!!! Halsa att han kan ju ha det som xtra knack!!! Vet massor av folk so skulle vilja ha hjalp. Valdigt statligt dass dessutom. Har aldrig hort om att elda om s-n men skall googla det…lol…
  Lingon rensnings maskinene var ju en riktigt smart mojang. Tank vad enkelt. bara lite lut sa gar det bra…
  Som vanligt skulle jag nu vilja gnalla lite och saga att jag saknar (den har gangen) lingon plockning!!! Mysigt (minus myggen).
  Kram pa dig. Gisela

  • Ja, han är duktig på mycket, min man!
   Om du ska googla på toaletten så kallas den för förbränningstoalett (Incinolet).
   Hur lingonrensningsmaskinen funkar kan du se på ett klipp som jag lade upp på youtube förra året.

   Kram, kram
   Meggie

 3. Du har verkligen en duktig make.Vilken snickarglädje,som måste finns där.
  Lingonrensning blir en ren fröjd med denna maskin kan jag tänka mig efter jag sett på kul film!
  Nu drar ni snart iväg till fjälls och hoppas det blir ett fint äventyr utan större blessyrer med brutna kroppsdelar mm. 😉
  Ha det så gott!
  Kram Sylvia

  • Tack Sylvia, det ska bli spännande med vandringen. Tyvärr verkar det mest bli regn (som vanligt) under den vecka vi ska gå. Dock mest orolig för konditionen när det går uppför och knäna utför. Har provvandrat en mil idag med full packning och så långt gick det bra. 🙂

   Kram Meggie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.