Jakten på björn har börjat

Idag gick startskottet för björnjakten. I årets licensjakt kommer 319 björnar totalt i landet att få skjutas fram till den 15 oktober, varav 40 stycken i Gävleborgs län. Därutöver får ytterligare åtta björnar fällas i de björntäta områdena i nordvästra delen av länet (Bollnäs, Ljusdals och Ovanåkers kommuner).

Klockan 5 i morse samlades ett 40-tal jägare på Letsboberget, en knapp mil från oss, och en timme senare hade den första björnen fällts, en hane på cirka 160 kg. Den senaste veckan rapporteras att man sett två honor i området, den ena med fyra ungar och den andra med tre. Dessa är dock fredade i årets jakt. Och visst är det så att man ser sig litet extra omkring när man går i skogen just nu, både med tanke på djur och jägare, och man pratar och sjunger gärna litet högre än vanligt. Att komma emellan en hona och hennes ungar är inget man önskar.

Jag tänker ofta på vårt äventyr i Hamra nationalpark en vacker natt i juli och den björn jag och Maken då fick uppleva och jag hoppas att han klarar sig och får leva ytterligare ett år.

Advertisements

5 thoughts on “Jakten på björn har börjat

 1. 40 st låter trots allt mycket i ert län. Med tanke på att ni sällan stöter på björnar bara “så där”. De måste ha bra gömmor. Men ni kanske kan hålla er i er egen skog nu och inte valsa runt i andra riskfyllda skogar – nu under jakten. Kram

 2. Hej, Meggie!
  Låter som en god idé att ni håller er i “skinnet” med tanke på att det bara är en ynka mil fr. ert boende som dom jagar björn.
  Trist ändå att de vackra djuren måste dödas och ädelt att honorna med ungar får behålla livhanken. Tänk om det är ungarnas fäder som går hädan? Undrar vad dom gör med de döda björnarna? Var hamnar köttet, kan man undra?
  Ha det så bra! Kramen, Agneta

  • Hej Agneta!
   Jag vet inte om de lyckas sälja björnköttet till restauranger eller slakterier eller helt enkelt delar upp det på jaktlaget. En god vän till oss här uppe sköt en björn för ett par år sedan. Skinnet lät han bereda till en ganska hög kostnad för att spika upp på väggen hemma, däremot var det svårare att bli av med köttet. Inga restauranger eller slaktare var intresserade. Det blev till slut så att självaste hovet (!) kopte det. Blev kanske middag så småningom för några besökande kungligheter eller andra statsöverhuvuden. Sammanlagt gick han 2000 kr back på de bägge affärerna, skinnet och köttet.

   Kram på dig!
   Meggie

 3. Nu får du som sagt var på din vakt ute i skog och mark. Undrar hur man skulle reagera vid ett möte med en björn. Ska man stå blixt still eller ska man flaxa med armarna och tjoa skrika. Antagligen blir man som paralyserad och bara står och gapar. Om hovet känner för björnkött så är det säkert riktigt smakligt.
  Idag känns som att hösten snart är här!
  Må så gott!
  Kram Sylvia

  • Läste just att om man nu mot förmodan skulle ha förmånen att se en björn ute i det fria, vilket alltså är väldigt få förunnat, ska man ta några sekunder att verkligen njuta av detta möte, sedan börja hosta, prata vänligt (som till en hund), skramla med saker man har och sedan sakta backa åt det håll man kom ifrån. Låter riktigt, men är nog lättare sagt än gjort.

   När det gäller köttet kanske det serverats vid något ryskt (Putin och grabbarna) eller finskt statsbesök. I de länderna äter de säkert björnstek eller vad det nu är man gör av köttet.

   Kram och god natt
   Meggie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s