Krispig abborre med kapriskantareller à la Salming

Maken är en hejare på att dra upp fisk och har i hög grad bidragit till att hålla matkontot nere den här sommaren. Ofta tar han båten efter middagen och åker iväg ut på sjön och slänger i sina nät eller bara ror till det egenhändigt tillverkade syret (risvasen)* och metar. Och i sommar har det verkligen nappat ordentligt och blivit många, stora fina abborrar. Viktrekord har slagits på löpande band.

  1,1 kg resp 7 hg – riktiga matfiskar således!

De små fiskarna får gå tillbaka i sjön och växa till sig till nästa sommar, de något större brukar vi röka till lunch eller middag och de riktigt stora hamnar i sumpen i väntan på lämpligt tillfälle att få bjuda på nedanstående rätt, som blivit en riktig klassiker hos oss.

Receptet hittade vi förra sommaren när vi var inne i den lokala bokhandeln och Maken bläddrade i mannen, myten och hockeylegenden Börje Salmings då nyutkomna kokbok ”Vilt med Salming – mat från naturens skafferi”. En underbar bok, både som kokbok och bilderbok. Recepten är ofta enkla och hämtade från den norrländska kokkonsten med ingredienser som älg, ren, röding, svamp, lingon och hjortron och ackompanjerade av andlöst vackra bilder av ett Norrland i flammande höstfärger.

Så Sylvia, du som också har tillgång till både abborre (går säkert jättebra även med gös) och gula kantareller en masse, dig, och naturligtvis alla er andra,  bjuder jag här på Salmings krispiga abborre med kapriskantareller.

Krispig abborre med kapriskantareller

4 pers

 • 4 stora abborrfiléer eller 8 mindre
 • 5 dl gula kantareller i bitar (själv hade jag inte så mycket gula kantareller så jag blandade upp med trattkantareller, vilket blev lika gott)
 • 2 msk hackad dill
 • 2 msk hackad persilja
 • 2 msk kapris
 • smör/rapsolja att steka i (använder både olja och smör)
 • (ev extra smör och citron)

Panering

Mjöl, 1 ägg och panko eller ströbröd

Så här gör du

 • Fräs kantarellerna i torr panna tills all vätska försvunnit, tillsätt smör och fortsätt bryna svampen ytterligare några minuter tillsammans med dill, persilja och kapris.
 • Se till att ta bort alla synliga och kännbara ben, snygga till kanterna på filéerna och ”byxa” dem, det vill säga tag bort remsan med små ben som sitter i mitten av filén och en bit ner. Lätt att känna med fingret.

 • Salta och peppra filéerna och vänd dem i mjöl, därefter i det uppvispade ägget och sist i panko.
 • Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek filéerna vackert gyllenbruna några minuter på vardera sida.
 • Servera kokt färskpotatis till för de som inte tror att de blir mätta på bara fisken och gärna litet extra brynt smör med litet citron till kantarellerna vid sidan av.

Bon appetit!

* Ett syre eller risvase är ris, grenar och små buskar som på vårvintern samlas ihop till en ordentligt stor hög (ett slags liten majbrasa skulle man kanske kunna säga). Rishögen förankras med en tyngd i botten och ett långt rep med en tom plastdunk i toppen och dras ut på isen i väntan på islossningen, då den förhoppningsvis sjunker till botten med den tomma dunken som markerar läget. Syret tjänar som en fredad zon för lekande fisk och som skydd för småfisk men lockar också till sig större fiskar som letar mat. Ett utmärkt ställe för mete alltså!

7 thoughts on “Krispig abborre med kapriskantareller à la Salming

 1. Hej Meggie.
  Har aldrig provat att steka kantareller med kapris. Skall prova det. Later smarrigt.
  Och vad kul vetande om riset pa isen. Gillar lite trivia. Det ar halsosamt att veta lite om mycket.
  Aborre…Yum.
  Jag skall ga pa semester pa fredag, skall slapa med mig maken for att visa honom hur man fiskar. Han har aldrig gjort det forut!!??? Crazy!!!

  Kram pa dig.

 2. Hejsan Meggie!
  Åh man tackar…..härligt gott du bjuder på 🙂 Receptet liknar i stor sätt våra smörstekta ” abborrbrallor ” men kapris var något nytt och spännande. Tråkigt nog har inte abborren varit vidare på hugget varken i nät eller kast denna sommar? Gösen däremot har hamnat i abborrnäten och det brukar inte vara så vanligt här.
  Inte illa att få en och annan gratismiddag och så roligt att kunna ta vara på vad naturen har att ge oss.

  “Ett syre eller risvase” var något nytt och en rasande fin idé och det ska vi allt prova på säger käre make här i bakgrunden.

  Ha det så gott! / Kram Sylvia

  • Hej Sylvia!

   Maken låter hälsa att en bra metod är att strö grov sand eller aska runt rishögen. Det hjälper till att smälta isen och rishögen tillsammans med isblocket sjunker då lättare rakt ner till botten istället för att kanske driva iväg.

   Kram och trevlig helg
   M.

 3. Hej, Meggie!
  Fiskelyckan har varit mer än god läser jag och det måste vara en lycka att kunna få bo så under sommaren med tillgång till vad naturen erbjuder. Förstår att ni trivs bra och äter gott också läser jag. Risvase har jag såklart aldrig hört talas om men det var intressant och lärorikt.
  Kram, Agneta

  • Hej Agneta!

   Ja, det är verkligen en ynnest att få ha det som vi (och Sylvia) har det på sommaren. Våra sommarboenden verkar påminna mycket om varandra. Nu syltas och saftas det för fullt, framför allt för barnbarnens behov i vinter. Kanske blir det ändå litet vitaminer kvar och man kan minska sockermängden rejält när man gör det själv och sedan fryser in. Själva är vi inte några större konsumenter av dessa sötsaker längre.

   Må så gott trots allt regn

   Meggan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.