Sommaren är kort, det mesta regnar bort….

Just nu flammar dikesrenarna här upp i Hälsingland på ett sätt som nästan kan konkurrera med de provencalska lavendelfälten eller de inhemska, något ljusare blå, linodlingarna. Oavsett om man färdas längs de större, asfalterade vägarna eller åker på den egna byvägen eller någon halvt igenvuxen skogsväg så är det lupiner, lupiner, lupiner så långt ögat når. Lila, rosa och med instick av vitt. Tror aldrig jag sett något liknande. Så oerhört vackert.

I lördags slog ”Pensionat Paradiset” upp sina portar för säsongen. Sedan länge är de närmaste fyra veckorna fullbokade. Först i kö att checka in var äldste sonen med sina två barn och med fru/svärdotter som ansluter till helgen. Därefter fortsätter barn och barnbarn att avlösa varandra en bra bit in i augusti. Och lika underbart som det är när de kommer, lika skönt vet jag vi kommer att tycka det är när de åker igen, även om en saknadens tår kommer att fällas i avskedets stund. Det brukar kännas efter fyra, fem veckor att man inte är vare sig 30 eller 40 längre. Tyvärr! Eller….?

Och med så mycket gäster inbokade känns det verkligen trist att sommaren i år bara inträffade på en torsdag och fredag. ”Sommaren är kort, det mesta regnar bort”, sällan har väl ett par textrader bättre summerat det klimatmässiga tillståndet i vårt land.

Kort är den lycka som varar beständigt, därför bäst att passa på och fira den första av sommarens två sommardagar med ett glas champagne, när de nu tog sig tid för en snabbvisit

 
Rumtopf

Fina jordgubbar såldes till rena vrakpriset  på torget i dag, 15 kr kartongen. Köpte på mig fyra kartonger tillsammans med en flaska rom och skyndade hem för att påbörja en rumtopf. Rumtopf kommer ursprungligen från Tyskland och är ett alldeles utmärkt sätt ta tillvara på sommaren bär och frukter allteftersom de mognar.

Du behöver en stor kruka, gärna glas. Friska bär varvas med socker (mängden ska vara hälften av bärens vikt) och läggs över i glasburken när sockret lösts upp. Häll på rom (mörk eller ljus efter smak och med så hög alkoholhalt som möjligt, helst över 50 %) så att bären täcks ordenligt och ställ mörkt och svalt.

Upprepa proceduren allteftersom nya bär och frukter mognar (ta bort kärnorna om stenfrukter används) och fyll på med mer rom när så behövs. Viktigt att bären alltid är täckta av vätska.

Låt stå till jul och servera till glass, ris à la malta eller i drinkar.

Advertisements

5 thoughts on “Sommaren är kort, det mesta regnar bort….

 1. God kväll, Meggie!
  Blå blommor är det vackraste jag vet och Lupiner i mängder är ögongodis 🙂 Rent otrologt egentligen att se allt vackert med tanke på vinter, snö och kyla. Men dom dyker upp varje sommar.
  Så roligt med besök av familjen, blir man både yngre och gladare…
  Ha nu en riktigt trevlig sommar!
  Kram, Agneta

 2. Vad fantastiskt fint med lupinerna!!!
  Och jag haller med om att det galler att fira icke regniga dagar. Lite bubbel passar utmarkt. Varfor inte.
  Kul att du ocksa gor romtopf. Jag brukar aka ner till Brighton Beach (nara Coney Island- ryska kvarteren) och kopa massor av bar och aven fikon. Lagger in i congac och gor romtopf. Min make kommer fran nedre antillerna- St Lucia. Dar gor man “Black cake”. En riktigt livsfarlig svart kaka med rena dynamiten i. De aaaalskar att anvanda mina overblivna sprit och bar inlaggningar….
  Kram pa dig. Hall emot alla mygg daruppe.
  Gisela

  • Ja, nu börjar myggen bli litet besvärlig. Allt regn och alla nya vattenpölar som bildats tillsammans med ett par dagars sol här väl bidragit till att det fötts i massor.

   Du, den där svarta kaka låter ju spännande. Googlade litet på den och hittade några recept och förstår att romtopfen kan vara en lämplig ingrediens. Ska försöka komma ihåg det när det närmar sig jul.

   Och regnet bara öser ner…, sen vi kom upp hit till “Paradiset” i början av juni är antalet helt regnfria dagar lätt räknade på ena handens fingrar. Och nere i Småland, runt Mariannelund och Hultsfred, råder rena katastrofläget med enorma översvämningar samtidigt som vi läser om värmerekord och eldsvådor i USA. Upp och nervända världen….

   Fick problem med datorn när jag skulle kommentera din lavendelkyckling så det fungerade inte. Men den såg verkligen god ut. Ska nog prova att göra den, har en stor kruka lavendel och även en burk torkade blommor.

   Kram
   Meggie

 3. Jo, nog kan man bli trött alltid, efter besök av barn och barnbarn med middagar som ska fixas, spel som ska spelas mm mm. Det är viktigt med egentiden också. Att känna att man verkligen får rå sig själv och koppla av och ta allt i sin egen takt. Men som du säger, så gott att de finns!! Härlig tid nu med alla blommorna! Så vackra färger på dina bilder!!

  • Ja, visst är det som du säger. På onsdag är vistelsen slut för den här gången och på fredag mellanlandar Vivi och Morgan och sover över på vägen upp till Åre och födelsedagsfirandet av Vivi. Sen kommer vi med spänning att följa varje tramptag ni tar på er väg med cykeln till Verona. Önskar er all lycka på vägen och hoppas ni trampar försiktigt!
   Stor kram till er båda! ♥

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.