Nationaldag och födelsedag

 

Nationaldagsfirandet kan se olika ut beroende på var i världen man befinner sig. Vårt grannland Norge liksom Frankrike och USA är några av de länder som är riktigt duktiga på att visa upp sin nationalism. Här firas med parader och fyrverkerier hela dagen och dessutom kryddat med litet ”signe gud och råde” för Norges del.

I landet Lagom känns det inte som det är något större ståhej kring nationaldagsfirandet och kanske beror det på att nationaldagen här är en ganska ung företeelse. Vi hissar flaggan, tittar på kungafamiljen som visar upp sig på Skansen och, om vädret tillåter, kanske picknickar i någon av Stockholms parker.

Den 6 juni var dagen när Gustav Vasa utropades till kung (1523), det är också datumet för antagandet av1809 års författning liksom 1974 års regeringsform. 1916 instiftades Svenska flaggans dag och sedan 1983 är 6 juni officiellt Sveriges nationaldag. Först 2005 blev dock dagen också nationell helgdag, vilket för många numera betyder en ledig dag från jobbet. Men allt har ett pris och i det här fallet var det annandag pingst som nu fick stryka på foten. Hade vi fått rösta om detta beslut vet jag vilken av helgdagarna jag skulle lagt min röst på – Annandag pingst, som gav en längre sammanhängande ledighet mitt i den månad när det är dags att börja påta i jorden och plantera och så för sommarens kommande skördar.

I vår familj har vi ändå firat ordentligt i dag, om än av en helt annan anledning. Barnbarnet J fyller 2 år, visserligen först i morgon, men eftersom alla är lediga idag passar det utmärkt att samlas och överlämna våra presenter och mumsa på mamma Ls goda och hemgjorda jordgubbstårta.

Finaste presenten var Makens egenhändigt snickrade lilla picknick-bord där J och hans lekkompisar nu kan sitta och äta och leka.

Advertisements

5 thoughts on “Nationaldag och födelsedag

 1. Grattis till barnbarnet på 2-årsdagen!
  Håller med dig om att pingsthelgen kunde fått vara som tidigare …..eller vi skulle kunna ha båda ock . 😉

  Den här presenten gick säkert fint hem hos barnbarnet.Jättefint snickeri arbeta. Du har en duktig man i huset ser jag.

  Ha en skön vecka var du än är, stugan eller stan?
  Kram Sylvia

  • Hej Sylvia!
   Hoppas du mår bra igen nu efter din behandling och kan njuta av sommaren – om den kommer någon gång – om än ordentligt insmord och kanske inte alltför lättklädd i fortsättningen. Kanske dags att anamma burka-modet, haha…. 🙂

   Nu har vi landat i Paradiset och lär väl bli här tillbörjan av september om inget oförutsett inträffar.

   Ha det så skönt när du återvänder till ön

   Kram Meggie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s