Sköna maj välkommen!

Efter en lång och skön helg var det i morse dags att vakna till klockan igen och en ny arbetsdag.

Valborgsmässoafton skred fram i makligt tempo. Maken hjälpte sonen ett köra ett antal vändor till tippen medan jag ägnade förmiddagen åt bröd- och kakbak. På eftermiddagen samlades vi med vännerna för den traditionsenliga valborgsboulen i den värmande solen. Jag inser när jag ibland läser mina tidigare inlägg att traditioner är ett ofta återkommande ord och  att det är en hel del sådana som vi försöker upprätthålla både här och där.

Mätning, vems klot som ligger närmast Lillen, är en viktig del av boulespelet. Med måttbandets hjälp är det lätt att skipa millimeterrättvisa!

 

Efter boulespelet blev det en bit mat hemma hos oss innan vi gav oss ner till sjön för att titta på den traditionsenliga majbrasan. Tradition för kommunen, dock inte för mig den här gången. Det var faktiskt första gången jag var med om det allmänna valborgsfirandet här hemma, trots att jag bott här i förorten i omgångar under många år. Men det var så fint, sjön låg spegelblank och elden flammade stolt mot dunkla skyar (eller är det kanske flaggorna som ska göra det?), ett litet stånd med varm korv för barnen och de sedvanliga vårtalen och Vintern rasat…. Och så pricken över I:et för många, framför allt barnen kanske, (men inte för mig) ett spektakulärt, men knappast miljövänligt, fyrverkeri.

 

 

Vaknade första maj till ännu en dag som badade i sol och slogs plötsligt av tanken att man aldrig hör talas om några första majtåg, demonstrationer och vajande röda fanor till tonerna av Internationalen nu för tiden, men det är väl regeringens fel. Hörde senare på TV att det ändå varit litet samlingar och tal här och var, men det känns som det sker väldigt mycket i skymundan och i det tysta.

Hur som helst, vi hade ändå inte kunnat delta. För oss gällde det att delta i en helt annan tradition (!). Nu var det dags att plocka fram cyklarna och tillsammans med samma vänner som dagen innan premiärtrampa milen upp till Vada kyrka, där de välsignade äggmackorna med fransk senap på skulle intas i lä vid kyrkomuren. The same procedure as last year, the same procedure as every year!

 

 

Klockstapeln vid Vada kyrka är inte en klockstapel vilken som helst. Den gömmer en hemlighet! Efter ett par timmar på cykel och tre koppar kaffe är det med viss bävan man lyfter ur pinnen i låshaspen, öppnar dörren och sedan med en lättnadens suck utbrister ”Tack god gud, hemligheten, det vill säga hemlighuset, finns kvar!” Räddaren när nöden är som störst!

Advertisements

3 thoughts on “Sköna maj välkommen!

 1. Visst är det bra med traditioner! Samtidigt som det är trevligt sätter det lite krav på oss att leva upp till något som vi gjort förut. Då vet man rutinerna samt att nätverkets kontakter fortsätter i sin omvårdnad. Fina foton också!

 2. Full fart med mysiga traditioner. Spel och cykling, Klockstapelns fantastiska hemlighet… väl bevare den 😉 Åh så mycket kul ni hunnit med. Så roligt att se dina jättefina bilder
  Vi firade med grannarna med en liten eld nere vid strandkanten och grillade korv och huttrade och frös för vinden var så isande kall. Vi fick snart pallra oss in i stugvärmen och vi satt igång att spela Monopol och avslutade senare med en liten vickning och det blev en riktigt trevlig kväll till slut.

  Ha nu en fortsatt varm och solig vecka. / Kram Sylvia

 3. God kväll, Meggie!

  Men oj oj då, så många trevliga saker du hunnit med och boule låter mycket lockande. Har alltid velat lära mig spela, men det har aldrig blivit av, som så mycket annat här i livet.
  Här i Göteborg har det som vanligt varit full uppslutning med demonstrationer och tal på Götaplatsen av Löfven och packat med folk. Många foton av det hittar du på Veikens blogg.
  Traditioner är roligt om man är ett gäng som trivs och har roligt tillsammans och din helg har då varit fullspäckad!
  Så börjar vardagen och solen går i moln och regnet lär lägra hela landet ett tag framöver. Här är det riktigt kyligt nu och det lär går ner mot +4 i natt…Brrr.
  Men nu börjar ju Hockeyn i morgon och det är alltid kul att se…om det går bra för de blågule, vill säga 😉
  Önskar dig en trevlig helg!
  Kram, Agneta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.