Körsbärsblom och marsipantårta

Är det vårt långa vintermörker som gör att så fort vårvärmen kryper upp mot 18-gradersstrecket klär svenskarna (eller som i det här fallet stockholmarna) av sig halvnakna, går man ur huse och ockuperar varenda uteservering i stan för att ett par dagar senare ligga däckade i en praktfull vårförkylning därför att de inte inser att 18 grader faktiskt inte riktigt är 18 grader i vinden eller i skuggan.  

Efter lunch idag åkte maken och jag in till staden för att gå och se en eftermiddagsfilm på Saga. Innan det var dags att stiga in i biomörkret tog vi ånyo en tur genom Kungsträdgården för att njuta av de fantastiskt vackra japanska körsbärsträden. Hela parken var fylld av folk och trängseln nästan outhärdlig. Köerna ringlade långa utanför vartenda kafé  och glasskiosk och inte en endaste stol gick att uppbringa för att slå sig ner med en kopp kaffe. Men de japanska körsbärsträden bara fortsatt att blomma och kamerorna smattrade som snatterpinnar.

Filmen vi såg var en riktigt charmig, feel good-film, The Best Exotic Marigold Hotel, och handlar om ett antal engelska seniorer/pensionärer, som utan att känna varandra, och i hopp om ett bättre liv på ålderns höst nappar på en annons att åka till Indien och bo på The Best Exotic Marigold Hotel i staden Jaipur. För en mer utförlig beskrivning av handlingen och omdöme om filmen läs gärna recensionen på Nyfiken Grå. Kommer inte ihåg om jag tipsat om Nyfiken Grå tidigare, om inte är det en underbar sajt för de som vill leva livet nyfiken efter 60, gjord av f d och aktiva journalister.

Jag har två mycket vackra och härliga svärdöttrar som är duktiga i sina jobb, som lagar underbar lasagne och som båda har sprungit maraton. Igår (lördag) fyllde yngste sonen år och i fredags hade hans fru ordnat en riktig överrakningsfest för honom med hela släkten (nästan) som väntade bakom fördragna gardiner när han kom hem från jobbet. Äldst var farfar 92 (och hans fästmö 90) som stod beredd med munspelet och ”Ja må han leva” så fort sonen intet ont anande klev in genom dörren. Överraskningsmomentet var totalt!

Det blev en glad och uppsluppen kväll med massor av god mat och dryck som sonhustrun lagat inklusive två egenhändigt bakade marsipantårtor, en grön och en vit. Sådant imponerar på svärmor!

 

Advertisements

6 thoughts on “Körsbärsblom och marsipantårta

 1. Låter läckert med folkvimmel inne i stan. I Hallonbergen betydligt lugnare… Men körsbärsblom har vi i Täby! Längs hela Marknadsvägen. Kul med överraskningsfest. Själva var vi på dop, också med hembakade tårtor. Med “sugar-paste”, typ marsipanhölje. Kram

 2. God Kväll, Meggie!
  Så mycket trevligt du hunnit med och här sitter jag och blir sugen på tårta när jag ser de fina skapelserna. Ja du, det må vara gott i solen men vinden är då inte att leka med, kall som attan och vårsolen ska man verkligen se upp med. Dels är den otroligt stark och dels är vi ovana, så lite måtta får det allt vara.
  Nattiskram, Agneta

  • Hej Agneta!
   Hoppas du får en skön Valborg med litet härlig värme och kanske en brasa i kväll. Om du inte kan gå ut kanske du har utsikt över någon eld från balkongen, om inte annat brukar det ju bli en hel del fyrverkerier – på gott och ont. Vackert att titta på kanske men otrevligt för djur och miljö. själva har vi som traqdition att samla några vänner kring en boulematch på eftermiddagen, en bit mat och sedan en promenad till elden.

   Må så gott
   Meggie

   • Någon eld syns inte härifrån och när det gäller fyrverkerier så har jag fått lyssna till smällarna i överflöd hela livet då jag bor nära Lisebergs Nöjespark. Grannarna som har djur är lika förtvivlade varje gång. Vackert att se på men…nackdelarna finns också.
    Men vad kul det låter med boulespel. Har jag alltid drömt om att spela men aldrig kommit till skott.
    Lycka till i tävlingen och jag håller tummarna för att du vinner! Ha en fin kväll!
    Kram, Agneta

 3. Så trevligt att kunna njuta med alla sinnen samtidigt! Hur är det har de där träden blomdoft? Men familjefesten slår ju allt. Vilken lycka att få träffas i flera generationer!

  • Tyvärr, Anna, så doftar körsbärsträden inte alls, åtminstone inte mitt på dagen.

   Ja, det är verkligen trevligt att träffas över generationsgränserna. Pojkarnas farfar är verkligen pigg och ungdomlig, hans fästmö likaså även om hon börjar bli skruttig i benen och inte är lika rörlig som förr. Men de håller igång, “jobbar” som statiser, spelar amatörteater för “gamla pensionärer” och fram till för bara ett par år sedan hände det ofta att de ursäktade sig med att de måste lämna kalaset i förtid – de måste hem och packa för att nästa morgon resa till Paris, eller Berlin, eller London. Och då inte med någon gruppresa utan på egen hand. Visst är det häftigt när man kan ha det så!

   Trevlig Valborg och lek inte med elden!
   Meggan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s