Nässelsoppa med pocherat ägg

Nu är det dags att ta en titt i naturens skafferi och se om de första ätliga vårprimörerna har kommit – de ljuvliga och så nyttiga nässlorna – och som dessutom är helt gratis.

Maken hade lovat att under förmiddagen ge ett handtag till en av vännerna som höll på att renovera sin lägenhet och i väntan på att han skulle komma hem igen gick jag en rekognoseringstur i den närmsta omgivningen.

Jag vet att nässlor gärna växer i närheten av gödselstackar, dikesrenar, stengärdsgårdar och gamla ruiner. Några ruiner finns nu inte i närheten men väl en vacker gammal mossbelupen stenmur som löper runt vår kyrka. Och jag hade tur, behövde inte gå långt förrän jag hittade massor av små späda nässlor som stack upp bland violer och blöta löv. Att plocka dem här nedanför muren kändes som ett aptitligare val jämfört med gödselstacken, så på med handskarna och fram med saxen.

 

När Maken kom hem gjorde vi en ny tur, nu med bilen, för att se om vi kunde göra ytterligare fynd – mycket vill ha mer som bekant. Hemma igen visade det sig att vi hade fått ihop så att det räckte till både soppa till middag och att frysa in för kommande behov.

 Nässelsoppa med pocherat ägg

4 pers

  • 1,5 l nässlor
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 hackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • salt
  1.  Rensa nässlorna och ta bort alla kraftiga stjälkar.
  2. Lägg nässlorna i en stor bunke och fyll upp med vatten.
  3. Rör om emellanåt så att sand och smuts sjunker till botten.
  4. Gör om proceduren ytterligare en gång med nytt vatten.
  5. Koka upp vatten med litet salt och lägg i nässlorna och ge dem ett snabbt uppkok.
  6. Sila av kokvattnet och tillsätt buljongtärningarna och koka upp på nytt.
  7. Fräs lök och vitlök några minuter.
  8. Pressa vätskan ur nässlorna och låt dem fräsa med i lökhacket.
  9. Pudra över mjölet och späd med buljongen, litet i taget och låt sedan småkoka under lock i cirka tio minuter.
  10. Mixa soppan i matberedare, litet åt gången, låt koka upp igen och tillsätt grädden.
  11. Justera kryddningen enligt egen smak.

Pocherat ägg

  • 4 ägg
  • 1 l vatten
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 1 msk salt
  1. Koka upp vatten, salt och vinäger strax innan servering.
  2. Knäck ett ägg i taget i en kopp vänd försiktigt ner i vattnet när det kokat upp.
  3. Tag kastrullen av plattan och låt stå i 4-5 minuter och låt sedan äggen mellanlanda på en handduk.

Fördela soppan i fyra tallrikar, lägg försiktigt i äggen och dekorera med litet hackad gräslök. Självklart går det lika bra att istället servera soppan med  hårdkokta ägghalvor.

Servera med ett gott bröd till.

Annonser

10 thoughts on “Nässelsoppa med pocherat ägg

  1. Kan verkligen intyga att det smakade underbart och att det känns extra bra när det är handplockat, ungefär som det alltid är godast med fisk som jag fiskat själv.
    Tack för en prima middag

  2. Ser så gott och aptitligt ut och det är just nu nässlorna ska plockas. Nässelsoppa har jag tillagat några gånger då med ägghalva. Ser att det ingår vitlök i receptet och det tror jag förhöjer smaken ytterligare.

    Ha en skön vecka / kram

    • Hej Sylvia!
      Ja soppan blev riktigt god. Vet inte om det ska vara vitlök i, men jag älskar vitlök, den håller vampyrerna borta, så jag brukar ha det i det mesta jag lagar, vare sig det ingår eller ej. Har du varit på Bröderna Olssons restaurang på folkungagatan, jag tror att den fortfarande finns, där har de vitlök i allt som finns på menyn inkl desserterna. 🙂

      Hur går det med landet? Kommer ni iväg till helgen?

      Kram
      Meggie

  3. Hejsan, Meggie!
    Jösses vilket jobb för en tallrik soppa 😉 Finns kanske att köpa djupfryst för oss som bor i stenöknen….eller inte har orken?
    Tallriken är supersnygg, har något liknande själv 🙂
    Roligt att maken tackar för god middag…
    Kramis, Agneta

    • Ja, det är som med det mesta man lagar, man tager vad man haver utöver huvudingrediensen. Ska det vara fint kan det hamna en skvätt vin eller sherry däri också eller litet lax och creme fraiche. Blir så god som man gör den!

  4. Kanske jag skulle pröva denna soppa i helgen på landet. Vi har mycket på ett ställe. Tänk vad förvånade make, far och barn skulle bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s