Vandring i Hamra Nationalpark

Efter en fantastisk vecka och påskhelg i Paradiset kändes det som rätt dag att åka hem idag när luften är fylld av snöblandat regn och de blånande bergen i fjärran ligger dolda inuti låga, grå moln, osynliggjorda för omvärlden.

Nu väntar tvättstugan, nya tag på jobbet innan vi far ut på äventyr igen – den här gången till Hornborgarsjön och trandansen där. Vi har pratat om den här utflykten under så många år men det har alltid kommit annat emellan. Nu ska det så äntligen bli av och det ska bli mycket spännande.

Sista dagen på landet gjorde vi en utflykt till Hamra Nationalpark nordväst om Los. Det var Sveriges minsta nationalpark fram till förra året, då den utökades från 28 hektar till drygt 1380 och återinvigdes i september. Det blev en spännande tvåtimmarsvandring längs urskogsleden där vi bland annat hade turen att få se den inte så vanliga tretåiga hackspetten. Nedan följer en liten dokumentation av vår vandring.

Entrén till Hamra Nationalpark

 

Vy över Svansjön

 

Hänglav  – Lavar generellt är känsliga indikatorer för pågående miljöförändringar och där de växer kan man alltså anta att luften är ganska fri från luftföroreningar.

 Hänglaven växer enligt uppgift med en centimeter per år

 

Lunglav – ser nästan ut som ett militärt kamouflagenät som kastats över trädet

 

Svamp på träd

 

Urskog

 

Höghus för hackspettar?

 

Vril eller masurknöl som orsakas av en trolig defekt i hur trädets fibrer växer. Knölarna används ofta till att göra skålar eller kåsor av.

Advertisements

5 thoughts on “Vandring i Hamra Nationalpark

 1. Hej, naturupplevelser är livets energikälla! Vackra bilder från urskogen! Ska bli spännande med rapport från trandansen! Har varit där några gånger. // Lycka till med trandansen!

 2. God kväll, Meggie!
  Vackra foton mentvå av dem “sticker ut” för min del i alla fall ocj det är svampen på trädet och masurknölen. Tänk så läckert att förstora dessa båda till 20×30, rama in och pryda en vägg med!
  Har sett tranorna på flera bloggar men aldrig i verklighten och förstår att det är lockande. En kamera med bra zoom krävs dock säger det som försökt fota med lilla digitalkameran men det viktigaste är ju den egna upplevelsen. Hoppas att ni snart kommer iväg!
  Tack för trevlig information och vackra foton!
  Ha det gott! Kramis, Agneta

 3. När jag skriver en kommentar som är lång som den förra så dyker rutan med mina uppgifter upp och lägger sig över texten så jag fick inte en chans att kolla alla stavfel…….hjärnan jobbar snabbare än fingrarna uppenbarligen numer på ålderns höst 😉 Nu testar jag och efter att ha skrivit 4 rader så börjar rutan med min e-postadress att dyka upp här i denna rutan och nu även mitt namn så kommentarerna måste tydligen vara korta…svårt för mig som “pladdrar på” och nu finns ingen mer plats kvar att skriva på!
  Skumt värre!
  Aha, nu har jag klickat på zoomen nere i aktivitetsfältet och ändrat till 125% så nu blev det mer plats…ack ja, den tekniken.
  Kram, Agneta

 4. Fantastiskt fina naturfoton från urskogen. Spännande med formationen på stammen / masurknöl, helt otroligt hur det kan växa till sig. Lycka till nu med nästa utflykt, trandansen vid Hornborgasjön, något att se fram emot.

  Ha en skön vecka!
  Kram Sylvia

 5. Spännande med urskogen och så vackra bilder! Intressant med tretåing hackspett. Hur många tår har en vanlig hackspett? Vårt fågelbord var fullt med fåglar i snöfallet i lördags. Tillsammans med ekorren, 1 skogsduva med rosa huvud och koltrasten på marken. Men säkert 20 – 30 små. En brunspräcklig liten har dykt upp. Ej identifierad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.