I spåren av Dagmar

Igår gjorde vi som norrmännen när det drar ihop sig till påsk – drog på hytta med väskorna fulla med påske-krim. Och som vädret ser ut just nu kan det bli gott om tid att kura framför brasan med en spännande deckare.

Typiskt aprilväder när vi lämnade förorten för stugan –  och Paradiset – i norra Hälsingland, omväxlande snöbyar och strålande sol. Litet oroliga var vi för väglaget eftersom vi bytte till sommardäck under ”värmeböljan” härom veckan, men det var torra fina vägar ända fram till stugan. Har firat våra påskhelger här uppe de senaste 20 åren men aldrig upplevt en påsk i fullständig barmark tidigare. Det är bara sjön som ligger frusen och vit, men isen har börjat släppa vid land så den kommer säkert att gå rekordtidigt i år. Normalt sker islossningen mellan den 3 – 6 maj.

Tur att det finns öppet vatten under bryggan så att Maken slipper ge sig ut på isen och borra efter vatten.

Det är inte alla som får en staty rest över sig medan de fortfarande lever. Denna krumma träskulptur ska föreställa Maken (även om det skiljer ungefär en meter i längd till Makens ståtliga 194 cm) och är ett tack till till honom i hans egenskap av fotograf för fotojobb som han gjort åt Byalaget.

Vi har visserligen hört och sett på TV om skadorna på skogarna i bland annat södra Norrland efter Dagmars framfart under julhelgen, men det var ändå väldigt chockartat att nu på plats uppleva omfattningen. Längs vägen de sista tre milen hade nya, gigantiska kalhyggen skapats. Mycket av den stormfällda skogen ligger redan i stora travar utefter vägkanterna i väntan på transport till olika sågverk och timmerbilarna kör i skytteltrafik. Kvar finns mest stubbar och rotvältor, men fortfarande arbetar stora skogsmaskiner 24-7 på hyggena med att ta hand om det som ännu inte hunnits med.

Även om denna storm inte riktigt kan mäta sig med Gudrun är det ändå många människor som nu lider stora ekonomiska förluster när deras skog gått till spillo och som det säkert kommer att ta många år för innan man kommit överens med försäkringsbolagen – om man nu hade sin skog försäkrad.

Själva drog vi en lättnadens suck när vi med egna ögon kunde konstatera att såväl stugan som vår skogstomt klarat sig och alla tallar och granar stod kvar där vi lämnat dem när vi flyttade hem i höstas.

One thought on “I spåren av Dagmar

  1. Ju längre norr ut man kommer, dessto kortare tid mellan vinter och sommar! Era ljusa sommarnätter kan man avvundas! Växter med kort ” leveranstid” spirar snart på marken. Värre med skogen som behöver mer tid. Säkert en upplevelse att följa återuppbyggnaden! Utsikten är fri några år, sen förvandlas det sakta till skog igen! Djurlivet genomgår också förändrinar. Kanske något för fågelskådare! // med tillönskan om en härlig tid i Paradiset i påsktider.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.