På kryss med SL-kortet

Vi skriker ofta i högan sky varje gång en landstingspolitiker andas om att höja priset på SL-kortet, för att inte tala om när så faktiskt sker, men jag kan ändå inte låta bli att tycka det är en fantastisk möjlighet att kunna resa runt i Stockholms län precis hur mycket man vill och orkar under 30 dagar. Från Nynäshamn och Nykvarn/Södertälje i söder ända upp till Hallstavik i norr – en sträcka på dryga 20 mil, för 790 kr alternativt 490 kr för pensionärer. Jag minns min svärfar som långt upp i åttioårsåldern utnyttjade både sitt SL-kort till fullo liksom extrapriserna runt om i länet. Billigt kaffe i Upplands Väsby ena dagen, extrapris på bananer i Bromma nästa och röda lappar på konserverade tomater och vaniljrån i Farsta den tredje. Kan ju tyckas litet löjligt att flänga runt som en vettvilling i jakten på några sparade kronor, men för honom var det mera att ha något att sysselsätta sig med, ett sätt att få tiden och dagarna att gå, se nya platser och träffa nya människor. Och just det blev möjligt för honom tack vara SL-kortet.

Igår vara det min och Makens tur att testa det kommunala resandet till fullo genom att med SL-kortets hjälp ta oss från norrförorten via Roslagsbanan, T-banan, pendeln till Nynäshamn och slutligen buss till Käringboda naturreservat, beläget mellan Nynäshamn och Torö. Visserligen en resa på sammanlagt drygt 2 timmar, men med en latte to go inhandlad på Centralen och en bok i ryggsäcken blev det några ganska sköna och avkopplande timmar.

Målet med resan vara att spana efter vår- och sjöfågel samtidigt som vi skulle testa att hur det kändes att vandra med litet tyngre packning och få en hint om hur mina reumatikerknän skulle klara detta.  Är litet orolig inför den planerade fjällvandringen i höst.

Det blev en fantastisk dag med solen som silade ner genom tallkronorna, massor med blåsippor på marken och fåglar som av och till drillade i högan sky. De mer hördes än syntes dock. Med karta i hand försökte vi navigera oss fram längs nästan obefintliga stigar, genom träskmark och gammal urskog med förhoppningen att komma fram till vattnet. Och fram kom vi så småningom även om det blev till ”fel” vik – mer beroende på otydlig karta än dåliga kartläsare tror jag. Hittade en fin plats i lä i slänten ner till vattnet där vi åt vår medhavda gulaschsoppa från Felix medan vi iakttog kurtisen mellan två doppingar och hur några skarvar ställde sig på tork med utbredda vingar. Det är något ödesmättat över de där fåglarna, ser ut som svarta kors när de står och torkar vingarna.  Plötsligt blev himlen alldeles åskblå och på bara några sekunder överfölls vi av en ordentlig hagelskur och strax efter var solen tillbaka igen som om ingenting hade hänt. Typiskt aprilväder om än några dagar för tidigt.

Efter ytterligare en tur genom de svenska ”mangroveträsken” och ännu en hagelskur var det dags att leta rätt på vägen tillbaka för att hinna i tid till bussen och göra om samma SL-resa fast i omvänd ordning. En härlig dag var till ända och knäna verkar inte tagit skada.

Advertisements

7 thoughts on “På kryss med SL-kortet

 1. Goder afton!
  Låter som en riktigt härlig dagstur! Man behöver inte resa långt för att uppleva vacker natur. Så bra att dina knän höll måttet, inte illa! Grattis 🙂
  Hoppas du klarar dig från att blir lurad i dag..April…april… 😉
  Nattiskram, Agneta

  • Hoppas allt är bra med dig. Har varit utan dator någon dag eftersom vi inte har någon internetuppkoppling på landet men nu har jag skaffat mobilt bredband så nu är det bara att surfa och blogga på.:-)

   Kram Meggan

 2. Vilken fin dagstur i naturen. Det var åtskilliga mil med SL- kortet och priset är överkomligt och är man dessutom pensionär tycker jag det är helt fantastiskt att kunna åka härs och tvärs i en månads tid. Nynäshamn är väl en fin stad och särskilt sommartid. Maken och jag bodde där några år när vi var unga. Nära till havsbad med fina klippor jäms med strandpromenaden och gott om fina strövområden.
  En så ljuvlig bukett blåsippor du fått av maken 😉

  Önskar en fortsatt fin söndag. / Kram Sylvia

  • Vad festligt att ni bott i Nynäshamn! Var och när? Jag är född och uppvuxen där.

   Kram från ett kyligt och snålt blåsande hälsingeparadis
   Meggan

 3. Låter som en härlig dag! Med spänning och allt! Vi spanade på fågelbordet på landet och såg små gröna fåglar (grönsiskor?), halvröd mellan (bofink?) samt koltrastpar som höll på med nåt bakom gäststugan (bygga bo?). Kraaaam

  • Grönsiskor finns och bofinkarna har kommit och så även sädesärlan eligt ornitolog-maken. Enligt honom är det många som “håller på” just nu, du har väl fått länken till hans fotoblogg?

   Kram M.

 4. Hejsan igen!

  Vi bodde i Nynäshamn 1964-66. Min man är konditor i botten och fick ett vikariat på Thorsells konditori som då låg på Floragatan 4. Vi hade tjänstebostad, en liten etta med sovalkov högst upp under takåsen i samma hus, där det också fanns en biograf vill jag minnas. Nu är huset rivet och allt ser helt annorlunda ut. Detta var först ett sommarjobb men vi stannade där i två är. Jag jobbade extra på kondiset i både serveringen och vid disk. Min man är född och uppvuxen i Stockholm. Själv kommer jag från början från Norrköping. Det var svårt att få en bostad i Stockholm så vi packade ihop våra väskor och blev Nynäshamnsbor några år…. några härliga år.

  Varma kramar. Önskar er en underbar Påskhelg i stugan!
  .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s