Blåsippor och blåbärspizza

Hur är det med blåsippor egentligen, får man plocka dem eller är de fridlysta? Maken kom hem med denna lilla bukett igår, som han hittat i skogen vid  Lappkärret nedanför studentbostadsområdet ”Lappis” – nostalgiska hemtrakter för mig från studenttiden långt tillbaka. Denna del av Nationalstadsparken (Ekoparken) på norra Djurgården är ett fantastisk och unikt  natur- och strövområde, så nära stan och så lätt att komma till via både Roslagsbanan och T-banan till Universitet.

Vill bara säga när det gäller blåsipporna att jag fick dem i form av dessa vackra bilder som han tagit. Det är bäst att vara tydlig här, man har ju läst om hur polisen fiskar efter skurkar på även på nätet nu för tiden, såväl vanliga som eko-dito sådana och sånt vill man ju inte åka dit för.

Har ni tillhört de som brukade tävla om att visa fröken sin ”uppskattning” (eller smörade) genom att vara först med de små vårbuketterna av snödroppar, tussilago, blåsippor och vitsippor som under veckor avlöste varandra på katedern i den ordning de slog ut? Och liljekonvaljerna och syrenerna när det var så dags och som fyllde hela klassrummet med sin väldoft. Jag gjorde det. Vår tomt låg i skyddat söderläge och så fort snön börjat smälta var jag där och krafsade bland löven efter de första blåsipps- och vitsippsknopparna för att hinna först med att uppvakta fröken. Detta var alltså långt innan någon kommit på att man kunde vara allergisk mot blomdoft. Idag tror jag blommor till fröken tillhör en svunnen tid, såvida man inte menar på blomsterkvasten från ICA på examensdagen.

Den underbara blå färgen på dessa ljuvliga blommor får mig också att tänka på blåbärspizzan som en bloggvän, en svenska i förskingringen, lagt ut på sin sida. De intensiva blå bären formligen skriker ut ”baka mig, ät mig”! Och det gjorde jag igår tillsammans med två av barnbarnen efter att ha hämtat dem på dagis. Pizza tillhör normalt inte favoriterna, alltför mycket ”junk food” i min smak, men den här är inte bara jättegod, den känns också som ett riktigt bra mellanmål (eller efterrätt) för barnen. Och så enkel att göra. Gå gärna in på länken och titta, läs och laga. Själv gjorde jag ett litet tillägg till receptet genom att breda ett lager philadelphiaost smaksatt med litet vanilj över pizzabottnen.

PS Nu har jag googlat på det där med fridlysta växter och ser att blåsippan är fridlyst i hela Stockholms län samt i vissa andra delar av landet. Vitsippor får man plocka hur mycket man vill, även gullvivor och liljekonvaljer får plockas men inte grävas upp. Antar att plockningen av min blåsippor är preskriberad vid det här laget.

Advertisements

6 thoughts on “Blåsippor och blåbärspizza

 1. Hejsan, Meggie!
  Men det var ju tur att du förtydligade plockandet av blåsipporna 😉 Jag satt här och höll andan ett tag, för visst är dom fridlysta överallt, såvitt jag vet. Vore ju hemskt att “åka dit” för några sippor, om än vackra 😉
  Den där pizzan låter god och passande för barn skulle jag tippa på. Mitt barnbarn fyller hela 6 år i nästa vecka och jag undrar över vart tiden tagit vägen?? Han föddes ju nyss, känns det som och jag blev mormor 🙂
  “Tidstjuven” har varit framme…IGEN!

  Ha ha ha…att “smöra” för fröken gjordes när jag gick i folkskola som det hette “förr”. Minns än i dag hur det var fr. någon av klasskamraterna vars mamma hade kemikalieaffär med div. snyggt att erbjuda och ‘Frökens’ dotter fick en vacker liten boll…;-) Men i realskolan förekom inget sådant alls..mutor skulle man väl säga numer?? Jag är ju allergisk så det skriker om det mot dofter så liljekonvaljer liksom syrener göre sig icke besvär här och tur att det är förbjudet på alla sjukhus numer..
  Ack ja, nu fick du iväg mig på en riktigt nostalgi resa…till skolans värd 🙂 Minns däremot att min salig mor berättade om hur hennes Fröken fick äpplen och div. av de bättre bemedlade eleverna…vilka tider!
  Blåsippor är vackert och stora odlade blåbär är supergott, för att återgå till ämnet 🙂
  Ha det gott med sippor och barnbarn!
  Kram, Agneta

  • Ja, pizzan är faktiskt riktigt god, även för vuxna. Gjorde det enkelt för mig med färdigköp deg om 6 minipizzor. Min ene son bor bara bara ett par hållplatser bort, 7 min med tåg, 20 på cykel eller 55 till fots (bara att välja utifrån väder och ork), och en dag i veckan brukar jag hämta hans två barn på dagis, Ida 6 och Victor 3. Då brukar de tycka att det är roligt att baka något (typ chokladbollar eller muffins och nu senst pizza) i väntan på mamma och pappa och middag.
   Jag har en son till som bor i Vällingby med sin fru och två barn, Herman på väg mot 6 och lilla Hella som fyller fyra idag, så nu ska vi strax åka iväg på kalas.

  • Hej igen!
   Råkade trycka på någon knapp (?) innan jag var riktigt klar. Jag hade en fråga om din hemsida, kan manprenumerera på den och kan man se vilka som är dina senaste inlägg? Undrar alltså en som är fullständigt novis på det här. 🙂

   Kram, kram
   Meggie

   • Nix..sorry! Min hemsida har 14 år på nacken och finnesser som att pren. är ännu icke aktuellt såvitt jag vet. Jag har ju en index och på den finns alla mina “undersidor” och m’ngder med länkar till sidor jag gillar så det skulle inte funka med pren.
    Men uppdateringar som jag gör på någon av alla mina hemsidor skriver jag på min nyhetssida som jag numer öven kallar för Webblog/Dagbok.
    Den sidan har nästan blivit som en liten blogg numer.
    Inte alla bloggar som går att pren. på så man får väl ta en runda ibland och kika in. Jag har ju ännu nätvänner sedan begynnelsen som har hemsidor kvar så dit får jag bege mig utan att veta om något är uppdaterat men det finns ju så otroligt mycket att läsa på en hemsida som inte är “dagsaktuellt” utan som man kan ha nytta av.
    Der var liksom “vitsen” från början att dela med sig av intressen och information, inte bara dagsaktuella ting.
    Blogg är svårt för mig att ha då min sida om sjukdomen Struma tar enorm plats och blir lite svårare att skriva på en blogg så jag behåller min egen hemsida och domain som jag köpt, för nu i alla fall. Den sidan är informativ och viktig än i dag för många sjuka som jag har mailkontakt med för att ge råd och stödja så gott det nu går och så länge jag själv orkar.
    Men jag uppdaterar ofta och det är bara till att scrolla ner på min Dagbok/Webblog för att läsa vad som sig tilldragit haver den senaste tiden. Praktiskt!
    Kram, Agneta

 2. Trycker härmed på Gillaknappen! Så kom våren till er också! Det kan inte skilja mycket i tid. Däremot trivs olika arter i olika jordarter och det kan påverka skillnaden. I min barndomstrakt fanns blåsippor och gullvivor i mängder längs Ätradalen halvannan mil bort.

 3. Vad kul att du gjorde min blabarspizz. Visst ar det enkelt?? Bra att toppa emd philadelphia ost. Ibkland kor jag lite tunn sylt som “pasta sas”…

  Jag saknar vitsippor och blasippor har i New york. Har planterat nagonting som liknar en blasippa nar den ar en knopp. Vitsippor och min favvis gullvivan finns inte mer an pa botaniska tradgarden, vad jag vet. Jag bestallde froer, och har satt varje ar, men det tar sig aldrig. Pa engelska heter gullviva “cowslip”. Lite elakt namn pa en av mina favorit blommor.
  Ha det bra.
  Gisela

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.