Svenska Skidspelen i Falun 2012

Hemma i förorten igen efter en helt magisk helg i Falun som åskådare på första parkett i Lugnets skidstadion för att se upplösningen av Världscupen i längdskidåkning.  En folkfest i dagarna tre med världens bästa dam- och herråkare på plats för att avsluta tävlingssäsongen med ett slags Ski de Tour i miniformat.

Tävlingarna inleddes redan i onsdags med Slottssprinten runt  Stockholms slott och fortsatte under fredagen med prologen uppför den branta, långa och sugande mördarbacken där ”the King and Queen of Killing hill” skulle koras. Lördagen och söndagen följdes sedan upp med tävlingar i mass- och jaktstart.

Det kändes som våren kommit till Falun den här helgen. Strålande sol och knappt en snögnutta så långt ögat nådde. Så det var ett synnerligen styvt jobb som banläggarna med den gamle skidlegenden Thomas Wassberg i spetsen åstadkommit, när de lyckats skyffla runt snö så att det täckte en fem kilometer lång och tillräckligt bred slinga.

Sammanlagt 25 000 åskådare var på plats under helgen för att heja fram sina landsmän och favoriter och allra störst var schweizaren Dario Colognas supporterklack, som kånkade upp och ner i mördarbacken med flaggor och gigantiska ”koskällor” för att hjälpa fram vinterns store skidkung en sista gång.

Även om den här typen av tävlingar kanske gör sig  bäst på TV, är det ändå något särskilt att stå längs bana och ”live” se när dessa atleter svischar förbi och försvinner bak nästa krök. Ett magiskt ögonblick som är över på några få sekunder.

När sista tävlingen körts på söndagen var det dags att hylla finalens vinnare liksom totalsegrarna av hela världscupen. Och dags för Kungen att göra entre och dela ut pokaler, medaljer och blommor till skidvärldens kungligheter, kung Dario Cologna och drottning Marit Björgen och deras kronprinsar och  –prinsessor, däribland våra egna Charlotte Kalla och Magnus Hellner som båda slutade fyra totalt i världscupen.

När vi vaknade på vandrarhemmet i Sundborn i  morse kunde vi konstatera att våren tagit en paus och det var minusgrader och ordentligt snöfall. Tur att vi inte tagit av vinterdäcken, för de behövdes långt förbi Gävle.

Justina, Marit och Charlotte

Advertisements

One thought on “Svenska Skidspelen i Falun 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s