Kungsholmen runt

Målet för torsdagens vandring var Kungsholmen runt med start vid Stadshuset. Efter en räcka härliga, soliga dagar var det idag ganska grått och kyligt. Längs Norr Mälarstrand blåste en kall vind som nöp ordentligt i kinderna hela vägen tills vi rundade Smedsuddsbadet och kunde promenera mer i lä. Här blev gångvägen istället smal och stenig och gick upp och ner längs bergväggen fram till Fredhällsbadet. Som tur var fanns det bitvis räcken att hålla sig i. Detta var helt nya trakter för mig och det var inte helt lätt att orientera sig bland alla broar över, under och runt omkring.

Vi fortsatte längs Karlbergskanalen med det pampiga Karlbergs slott tvärs över vattnet och så småningom upp Kronobergsgatan till Fleminggatan och Källströms konditori. Här blev det en lunchfika och smörgås på surdegsbröd med tomat, mozzarella och pesto. På Källströms känns det som att tiden stått still några årtionden. Varmt, litet gammaldags och mysigt med väggarna tapetserade med svartvita fotografier som en historisk kavalkad över de senaste sextio, sjuttio åren. Och gott kaffe, goda, fräscha smörgåsar och massor med frestande kakor och bakelser. Det finns inte så många ställen kvar av det här slaget längre.  

Mätta och varma fortsatte vi över St Eriksbron, där det blev ett nytt stopp i en skiv- och videoaffär så att Maken kunde inhandla ännu en film till sin franska samling. Det blev Francois Truffault sista film ”Äntligen söndag”.  En thriller med Fanny Ardant och Jean-Louis Trintignant som jag ser fram emot att titta på någon mörk och kulen kväll.

Här kunde vi nu ha tagit 4:ns buss upp till Östra station men vi bestämde oss för att fortsätta att gå. På Odengatan, strax före hörnet Dalagatan ligger Konditori Ritorno, som är ett annat trevligt och ombonat kafé av det äldre slaget, fjärran från dagens moderna kaffe- och latteställen. Efter ytterligare tjugominuters promenad längs Odengatan och en bit av Valhallavägen var vi framme vid målet och kunde stiga på tåget som tryggt och säkert vaggade oss hem till norrförorten. Dagens motionsetapp slutade på 14 km, vilket känns som en bra investering i hälsan.

2 thoughts on “Kungsholmen runt

  1. Känner mig lite hemma längs er väg. Min syster bor på Reimers holme och en farbror hade en gång i tiden kolonistuga på “fängelseön”. Ska notera era fikastännen!

  2. Vilken härlig promenad med vackra bilder i vår-vinterskrud Jag känner väl igen mig och drar på munnen när du nämner gamla hederliga Källströms Konditori. Visserligen ett bra tag sedan vi var där. En underbart vacker stad vi bor i.

    Kram och ha en trevlig Helg! / Sylvia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.