Motbjudande skönhetstävlingar för barn

är ett amerikanskt TV-program om skönhetstävlingar för barn i åldern 0-6 år, som är bland det mest smaklösa, vidriga och motbjudande jag sett på mycket länge. Ja, utan att ta i för mycket tycker jag faktiskt att det handlar om regelrätta övergrepp på små flickor där förövarna själva är barnens egna mammor.

Söta, charmiga småflickor som är på väg att förvandlas till kaxiga, bortskämda monster av sina coachande mödrar. Små plastiga vuxenkopior, där ingenting längre är äkta. Tjockt lager smink, lösögonfransar, peruker, lösnaglar, tandproteser för att dölja gluggarna efter tappade framtänder och sprejade med brun-utan-sol för att få den rätta solbrännan. Iförda minimala kläder skickas de upp på scenen för att med vickande höfter försöka imponera på en jury bestående av vuxna kvinnor och män som ska avge domen vem som är söt och vem som är ful.

Flera av mammorna menar att skönhetstävlingarna är ett bra sätt att förbereda döttrarna för det hårda vuxenlivet, att ge dem ett gott självförtroende. Ju tidigare man lär sig att bli självsäker och att ta för sig, desto bättre. Det enda ord med förstavelsen ”själv” som jag tror detta kommer att ge dessa flickor är självupptagenhet.

Vad kommer att hända när strålkastarna slocknar och hur kommer de att må då? Jag kan bara hoppas att de tjänar ordentligt med pengar på sina tävlingar. Det kommer de att behöva när de ska betala sina terapeuter om 15, 20 år.

Sverige sägs ju vara det land som snabbast tar till sig alla amerikanska ”dumheter”. Även om vi, såvitt jag vet, ännu inte har den här typen av tävlingar för barn verkar de ändå knacka på dörren. Har förstått att det går ett program på TV3 som heter Mammor och Minimodeller. Har inte sett det själv, bara läst upprörda tidningsrubriker och insändare om mamman som hjälper sin lilla dotter att raka benen och mamman som blir så sur på sin dotter, som inte vill agera framför kameran, att dottern går sin väg.

Finns det inte någon klok programledare/-producent som vågar ta avstånd från den här typen av realitysåpor kring utseendefixering. Det finns redan alltför många ungdomar som mår psykiskt dåligt och har ätstörningar för att de inte tror att de duger precis som de är.

Begrunda bilderna, skulle du utsätta din dotter för detta?

Advertisements

3 thoughts on “Motbjudande skönhetstävlingar för barn

  1. Det är avskyvärt och helt sjukt med skönhetstävlingar för barn; – helt galet! Ska de inte få vara barn? Ofta kan det vara mammor som själva önskat vara skönhetdrottningar när de var små men inte lyckades, för över önskedrömmen till sitt barn, för att kanske själva få sin bekräftelse.
    Den här typen av program önskar man att TV / media och svenska folket verkligen tar avstånd ifrån.
    I dag har vi underbart vackert vinterväder och hoppas nu på en fortsatt fin vecka!
    Kramar Sylvia

  2. Läskiga bilder. Jag har inte sett Toddlers and Tiaras men såg lite av den svenska versionen som då säkert ändå är rätt “mild” jämförelsevis, och det är ju just det som slår mig, vad kommer att hända med dessa flickor när dom blir lite äldre? Hur kommer deras värderingar att se ut? Tänk vad tråkigt att kanske gå och tro att livet går ut på att se söt ut. Att det överhuvudtaget har betydelse? En sak jag har funderat på när man ser dessa dokumentärer är, var finns papporna i allt detta? De verkar ofta mycket frånvarande. Bara en reflektion.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s