Halstrad sik med rödbetor och pepparrotssmör

Denna rätt har tillkommet utan något riktigt recept, endast i sann eufori över att ha tillgång till denna fantastiska fisk. Alla mått är därför efterkonstruktioner och ganska ungefärliga. Man får helt enkelt smaka sig fram. Har man inte som jag lyckan att äga en sik går det säkert lika bra med lax, öring, röding eller liknande.

4 -5 pers

  • 4 sikfiléer med skinnet kvar (ca 1 kg)
  • 2 msk socker
  • 1 msk salt
  • 20 råa delikatessrödbetor
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 5 msk färsk riven pepparot
  • 1 knippa dill
  • saft av en halv liten citron
  • 3 påsar blandad sallad
  • I knippa färsk sparris (3 sparrisar/pers)
  • Olivolja, vinäger, flingsalt

Gör så här

  1. Snabbgrava siken med socker/saltblandningen 1-2 timmar före tillagningen.
  2. Rör smöret med 4 msk pepparrot, citronsaft och dill. Smaka av med litet flingsalt.
  3. Tvätta rödbetorna och koka ca 30-40 minuter. Rödbetorna ska fortfarande ha en fast kärna.
  4. Skala och dela varje rödbeta i fyra delar.
  5. Skölj salladen, torka och lägg upp på tallrikar.
  6. Skölj sparrisen och bryt av den nedre, träiga delen.
  7. Koka upp salt och vatten och lägg i sparrisen och låt få ett uppkok. Drag av från plattan och låt sparrisen ligga kvar i det varma vattnet en stund.
  8. Torka av socker/saltblandningen från filéerna.
  9. Hetta upp en stekpanna ordentligt  och pensla filéerna med litet rapsolja på båda sidor och halstra i pannan med skinnsidan ner i ett par minuter. Skinnet ska få ordentlig färg.
  10. Lägg över filéerna med skinnsidan upp i en ugnsfast form och efterstek i ugnen (200 grader) ytterligare 1-2 minuter.
  11. Lägg rödbetorna i en ugnsfast form,  strö över litet flingsalt och klicka över pepparrotssmöret. Ställ in i ugnen tillsammans med fisken och låt smöret smälta ner något så att det glaserar rödbetorna.
  12. Lägg sparrisen ovanpå salladen, droppa över litet olja och vinäger tillsammans med en nypa flingsalt.
  13. Lägg upp sikfiléerna  (skinnsidan upp) ovanpå salladen och fördela rödbetorna och smöret vid sidan av.
  14. Strö över resten av den rivna pepparroten.
Annonser

4 thoughts on “Halstrad sik med rödbetor och pepparrotssmör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s