Bortglömd sik blev himmelsk måltid

Ibland lyckas man göra något alldeles speciellt av sin middag, något man aldrig varit i närheten av tidigare, och förmodligen aldrig kommer att kunna återupprepa igen. Och idag blev det en sådan middag.

Det var igår kväll, när jag  rotade igenom frysen efter något ätbart till söndagsmiddagen, som jag plötsligt hittade makens stora sik från i höstas. Han fångade den under en intensiv ”fiskevecka” där han och grannen tävlade om vem som kunde få först de största abborrarna och sedan den största siken.

När maken kom hem med sin sik (2,4 kg och 63 cm) bestämde vi direkt att den ska vi grava, men det blev aldrig något lämpligt tillfälle och så föll den i glömska, tills igår alltså. Nu blev det istället halstrade (och snabbgravade) sikfiléer med sparris och kokta små rödbetor med dill- och pepparrotssmör med en Riesling Carl Reh till. Efterrätten, hemlagad nyponsoppa på egenplockade nypon, fullbordade en himmelskt god måltid.

Tips! Bästa sättet att tina fryst fisk är att lägga den i mjölk och låta den tina sakta i kylen. Blir som färsk och nyfångad! Har provat det både med gädda och sik och det fungerar verkligen.

Advertisements

One thought on “Bortglömd sik blev himmelsk måltid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s