Bortglömd sik blev himmelsk måltid

Ibland lyckas man göra något alldeles speciellt av sin middag, något man aldrig varit i närheten av tidigare, och förmodligen aldrig kommer att kunna återupprepa igen. Och idag blev det en sådan middag.

Det var igår kväll, när jag  rotade igenom frysen efter något ätbart till söndagsmiddagen, som jag plötsligt hittade makens stora sik från i höstas. Han fångade den under en intensiv ”fiskevecka” där han och grannen tävlade om vem som kunde få först de största abborrarna och sedan den största siken.

När maken kom hem med sin sik (2,4 kg och 63 cm) bestämde vi direkt att den ska vi grava, men det blev aldrig något lämpligt tillfälle och så föll den i glömska, tills igår alltså. Nu blev det istället halstrade (och snabbgravade) sikfiléer med sparris och kokta små rödbetor med dill- och pepparrotssmör med en Riesling Carl Reh till. Efterrätten, hemlagad nyponsoppa på egenplockade nypon, fullbordade en himmelskt god måltid.

Tips! Bästa sättet att tina fryst fisk är att lägga den i mjölk och låta den tina sakta i kylen. Blir som färsk och nyfångad! Har provat det både med gädda och sik och det fungerar verkligen.

Annonser

One thought on “Bortglömd sik blev himmelsk måltid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s