Gott Nytt År 2012

Det har rått stiltje här på sidan under alla helg- och mellandagar, men nu vänder vi blad och vad hittar vi väl där…., jo, ett oskrivet 2012. Än så länge mest fyllt av våra egna önskningar och löften, där de flesta handlar om något vi antingen ska sluta eller börja med. Sluta röka, sluta dricka, sluta äta godis, börja banta, börja träna och så vidare. Utan att förringa de löften som ges kan man ändå se att de ofta är kopplade till fördelar för det egna jaget. Det är sällan man hör löften om att göra något för andra, för utsatt grupper, för miljö och klimat. Och dessvärre, hur höga ambitionerna än är, har de ofta brutits redan innan januari är till ända. Så själv avstår jag från löften och försöker istället fortsätta leva ett så schysst och omtänksamt liv jag kan mot nära och kära, min omgivning, mig själv och miljön.

Nyårsafton blev en heldag tillsammans med våra vänner, tre andra par, som vi sedan många år har som tradition att fira nyårsafton med. På förmiddagen gick vi en ordentlig långpromenad i sjön Erkens omgivningar uppe i Roslagen. Sju grader kallt och strålande sol fick rimfrosten i gräset att glittra som diamanter och längs strandlinjen hade vattnet frusit till vackra isskulpturer.

På kvällen samlades vi hos K och R i Täby för trerättersmiddag, där årets värd alltid står för huvudrätten medan vi andra var för sig ansvarar för välkomstdrink med tilltugg och champagne vid tolvslaget, förrätt och dessert enligt ett rullande schema. Ett trevligt sätt att fördela arbetet och samtidigt avlasta värdparet. Efter middagen ett, som vanligt, mycket prestigefyllt parti sällskapsspel mellan herrar och damer, som precis hann avslutas (med vinst för damerna) några minuter före tolvslaget.

När nyårsskålen var urdrucken tog vi våra asiatiska papperslyktor och gick ut på gården för att skicka iväg vårt eget, tysta, fyrverkeri mot den av krutrök fördunklade natthimlen. Betydligt miljövänligare, hoppas jag, än de konventionella, stjärnsprakande raketer som sköts runt omkring. Och framför allt hördes! En del smällar var så kraftiga att marken skakade och för ett ögonblick var det lätt att förstå hur det måste kännas för de människor som tvingas leva med bombkrevader mer eller mindre dygnet runt.

GOTT NYTT ÅR!

Advertisements

4 thoughts on “Gott Nytt År 2012

 1. Visst är det så med löften och föresatser. Vi vill så gärna. Jobbade på dagen, men hann med en nyårssamling i kyrkan. Efter bjöd vi spontant hem några, varav en gladde sig otroligt att få bil en gäst på nyårsafton. Njuter fortfarande lite av “Delad glädje är dubbel…”
  Tjusig bild – sådana lyktor svävade i luftrummet här också. En fridfull hälsning om GOTT NYTT ÅR!

  • Hej Maria!
   Vi köpte våra lyktor på Clas Ohlsson, finns säkert på andra liknande ställen som säljer fyrverkerier och liknande. Har dock läst att man från och med februari i år måste ha kommunens (eller om det var länsstyrelsen tillstånd) för att få skicka upp dem. Kan ha med brandrisk och elledningar att göra, men du kan väl kolla för säkerhets skull.

   Hoppas du får tag i dem och lycka till!

   /Meggie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s