Niceville – en bok och film som berör

Morgonen började med milspåret i Ensta, Täby tillsammans med vännerna med paus för choklad och ostsmacka i vindskyddet vid Gullsjön. Därefter en tur in till jobbet för att se hur flytten från Hantverkargatan till Södermalm/Fatburen avlöpt. Fina ljusa lokaler, men fy så kallt! Tur att jag kan välja att jobba hemifrån när jag så vill.

För ett par veckor sedan panikköpte jag en pocketbok bara för att ha något att läsa på tåget hem. Boken, Niceville av Kathryn Stockett, var ingen jag kände till sedan tidigare och valet av just den berodde på att det inte fanns så mycket annat att välja på där och då i Pressbyrån fem minuter innan tåget skulle gå. Det visade sig vara en alldeles fantastisk liten bok om livet för svarta hembiträden som arbetade för odrägliga, vita överklassfamiljer i Mississippi, rasismens högborg, på 60-talet.

För ett par dagar sedan upptäckte jag att boken också blivit film, så igår kväll gick maken och jag för att se den. En smärtsam och tankeväckande skildring av en tid som inte ligger alltför långt bort. Och även om raslagarna numera är avskaffade känns det som om livet fortfarande kan vara hårt och svårt för många färgade, åtminstone i amerikanska södern. Men filmen innehåller också mycket humor och värme och är mycket bra om man orkar överse med det i amerikanska filmer så ofta sockersöta, lyckliga slutet. Kan varmt rekommendera både bok och film.

Som extra bonus fick alla biobesökare den här kvällen också en kokbok från Lantmännen, ”Var rädd om maten”. Boken har kommit till som ett svar på att som mycket som 25 % av all mat vi köper faktiskt hamnar i soporna. Vi vågar inte längre lita på vår smak och lukt och tror inte att vi kan dricka mjölken om bäst före-datum har passerat, vi vet inte hur vi kan se om äggen är dåliga och vet sällan vad vi ska göra med de överblivna resterna från gårdagens middag. Den här boken är en riktig liten guldgruva med smarta knep och tips kring förvaring av matvaror och hur man kan fräscha upp sådant som ”säckat ihop”. Boken innehåller också femtio riktigt läckra recept på olika middagar och med tips hur man dagen därpå gör en ny middag på de överblivna resterna. En bok jag faktiskt blev väldigt glad för. Och dessutom ett steg närmare det magiska talet 300 kokböcker! 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Niceville – en bok och film som berör

 1. Hejsan Meggie!

  Boken Niceville verkar var en intressant bok om starka kvinnor i sextiotalets Södern. Något att sätta upp på läslistan.
  Måste försöka komma igenom “Bara vanligt vatten ” av Kajsa Ingemarsson. Lite seg i början med när jag väl kom in i boken är den inte alls dum.
  Nu är det mesta klappat och klart här. Sillen och skinkan är avsmakad och klapparna ligger på plats och tomten kommer i morgon 😉

  Ikväll är det sista delen av Downton Abbey och den vill jag gärna se.

  Önskar en riktigt God Jul till dig och din familj.

  Varm Kram Sylvia

 2. Tänkte se filmen. Läste Mankells senaste om svensk bordellmamma i Afrika i början av förra seklet. Tänkte då att rasmotsättningarna kommer att leva kvar oändligt länge, så som de vita härjat mot de svarta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s