Mandelknäcke på tre sorters mjöl

Så här dagarna före jul brukar jag alltid baka någon form av knäckebröd att ha till julosten och sillen. Brödet som jag gjort i år passar kanske änne bättre tillsammans med en dessertost, till exempel chevre eller en bit camembert med litet god marmelad – mitt fall min hemgjorda krusbärsmarmelad.

Mandelknäcke på tre sorters mjöl

Sätt ugnen på 250 grader

  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1/2 msk salt
  • 1 msk rörsocker/råsocker
  • 1 msk hel kummin
  • 1 msk hel anis
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vatten

Strössel

  • Blanda 1 dl hackad mandel och 1/2 dl hackade pumpakärnor.
  • Flingsalt

Gör så här

  1. Stöt kummin och anis och blanda med övriga torra ingredienser i en matberedare.
  2. Tillsätt vatten litet i taget medan matberedare är i gång.
  3. Degen, som är ganska fast, formas till en bulle och delas i 8-10 delar.
  4. Mjöla bakbordet med grovt rågmjöl och kavla ut varje del till en rundel inte allt för tunn.
  5. Strö över litet av mandel- och pumpafröhacket tillsammans med litet flingsalt.
  6. Lägg gärna ett smörpapper över degen och fortsätt att kavla ut den ganska tunnt.
  7. Lägg två brödkakorna åt gången på smörpapper och grädda 4-5 min på vardera sida.
  8. Håll koll på att de inte bränns, ugnarna kan vara litet olika.
  9. Låt svalna, gärna på galler, och förvara torrt.

Annonser

2 thoughts on “Mandelknäcke på tre sorters mjöl

  1. Men vilken nyttig läckerhet du bullar upp med. Ser verkligen smarrigt ut och så gott att knapra på framför TV på kvällskröken.
    Jag passar på att ta med receptet…..Tack snälla 🙂

    Ha det gott! / Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s