Julmarknad – Vart tog det genuina vägen?

Ännu en dag i lättjans och vintersportens tecken. Mellan de olika tävlingarna blev det ändå en promenad till det lilla torget, där det enligt traditionen alltid hålls julmarknad på fjärde advent.

Julstämningen lyste med sin frånvaro trots litet vitt på marken och trots att Bing Crosby, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald gjorde sitt bästa för att locka besökarna med sina egna, högst ”amerikanska” tolkningar av julens budskap. December är ju faktiskt månaden när det är helt legitimt att lyssna till sockersöt amerikansk julmusik 24 timmar om dygnet – nästan i alla fall. Och även om jag aldrig skulle tillstå det offentligt, så älskar jag alla de där gamla amerikanska klassikerna White Christmas, Let it snow, Jingle bells……

Tyvärr är det inte mycket som finns kvar av sådant som man associerar med en gammaldags julmarknad, som hembakt, hemvävt, hemstöpt. Visserligen svävade doften av brända mandlar över torget och stånden såg pittoreska och inbjudande ut med sina juliga röd- och vitrandiga markistak, men bortsett från några med keramik och hemstickat  och ett med renkorvar från Härjedalen var de flesta marknadsstånden fyllda med det vanliga krimskramset man brukar se på knallemarknader.

Och här hemma har ännu en förunderligt vacker amaryllis slagit ut.

Advertisements

One thought on “Julmarknad – Vart tog det genuina vägen?

  1. Människor behöver väl sälja för att tjäna lite pengar. Men det tycks som om kunskapen att “hemslöjda och baka” snart har försvunnit.Eller har vi blivit för bekväma? Därav det torftiga innehållet på markander nu för tiden. Jag gillar också riktiga marknader. Här på ön brukar Hushållningssällskapet ha någon sådan i november varje år, och den är genuin med det där vi önskar.
    F ö så jobbar jag rätt mycket nu, så min julförberedelser får bli städning och julpynt. Mat och annat ätbart får vi ta undan för undan. Jo, egendesignade julkort blev det också. / God jul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s