Tiden är knapp – Demonstration för klimatet

Att delta i demonstrationer hör inte till min vardag, senaste gången tror jag var när jag gick med barnen och deras dagispersonal  i ett tåg och skanderade  ”ropen skalla – dagis åt all”. Men igår var det alltså dags att ställa upp för en god sak – vårt klimat.

Sedan en vecka tillbaka pågår FNs årliga klimatkonferens, nu i Durban, Sydafrika, där den viktigaste frågan är att komma fram till ett beslut som alla kan skriva under på när det gäller att minska koldioxidutsläppen när Kyotoavtalet går ut nästa år.

Den industrialiserade världen står för merparten av koldioxidutsläppen medan de miljökatastrofer som dessa medför i första hand drabbar världens fattiga länder i form av torka, extrema värmeböljor eller översvämningar.

De största utsläppsbovarna är USA, Kina och Indien. USA och Kina har hittills vägra skriva på Kyotoavtalet och om de inte gör det kan heller inte Ryssland göra det. Kindergarten eller….?

Dagens demonstration anordnades av Naturskyddsföreningen, som också är en av deltagarna på konferensen, och gick från Medborgarplatsen till Gustav IIIs torg nedanför slottsbacken. Uppslutningen var inte särskilt stor, och det i sig är väl ett tecken på vilken prioritet det här med klimatet egentligen har.

När ska planeten Jorden och dess ”krämpor” tas på allvar? När ska den rika världen börja lyssna på vetenskapen när det gäller de skenande klimatförändringarna? Det är hög tid nu. Hög tid för Europa att agera, inte sitta still och vänta på att USA, Kina och andra stormakter ska göra något.

Förändringar måste ske i stort som smått – för våra barn och barnbarns framtid. En början på det individuella planet kan kanske  vara att våga se över hur vi själva lever och våga ta steget till förändring. Fortsätt sopsortera även när du ser att grannen kastar allt i samma tunna! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s