D-vitamin – den nya universalmedicinen?

Var häromkvällen och lyssnade på en intressant och informativ föreläsning om D-vitaminet på Naturhistoriska riksmuseet. Föreläsare var psykiatrikern
och överläkaren Mats Humble.

För mig har D-vitamin, eller snarare bristen på detsamma, mest varit förknippat med sjukdomar som engelska sjukan (rakitis) och benskörhet (osteoporos). Enligt dr Humble visar dock senare års forskning att  det mycket väl kan finnas ett samband mellan D-vitaminbrist och en mängd olika sjukdomstillstånd som diabetes, depressioner, särskilt årstidsbunden depression,  infektioner, olika cancersjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar.

D-vitamin bildas när huden utsätts för solens ultravioletta strålar, vilket på våra breddgrader bara kan ske under sommarmånaderna. Från höstdagjämning till vårdagjämning ungefär står solen så lågt att de ultraviolettastrålarna filtreras bort och under den perioden kan vi alltså inte bilda D-vitamin. Solen måste upp minst 45 grader över horisonten för att ha effekt. Höst- och vinterpromenader i strålande sol kan vara nyttiga på många olika sätt, men den som enbart är ute för att tanka D-vitamin har inte mycket att hämta.

Mats Humbles råd är att vi skandinaver under sommaren ska passa på att sola utan solkräm och så avklädda som möjligt cirka en halvtimme varje dag. D-vitaminbildningen mättas efter 30 minuter, längre tid ger ingen ytterligare effekt. Därefter kan man skydda sig med kläder och/eller solskyddsfaktor för att undvika de skador som solen också kan orsaka. Resten av året bör vi försöka få i oss D-vitamin genom att äta fet fisk ett par, tre gånger i veckan och D-vitaminberikade mejeriprodukter alternativt ta extra tillskott av omega-3 liksom kosttillskott av D-vitamin .

Är man osäker på om man får i sig tillräckligt med D-vitamin kan man be sin husläkare ta ett enkelt blodprov som visar om man har en brist eller inte.

Livsmedelsverkets rekommendationer är ett dagligt intag på 400 IE, Mats Humle menar att många av oss skulle behöva minst 1000 – 2000 IE, andra rekommenderar ännu högre doser.

Sammantaget känns det som att D-vitaminet är den nya universalmedicinen, bra för väldigt många olika sjukdomstillstånd och med egentligen inga biverkningar ens i mycket höga doser. Kanske dags att testa och se om det kan ha någon gynnsam effekt på mina leder.

Mer och lättfattlig information om D-vitaminet finns också att läsa på Kostdoktorn.

Advertisements

One thought on “D-vitamin – den nya universalmedicinen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s