Päronpaj

Pajdeg

  • 125 gr smör
  • 3 dl mjöl
  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ett halvt uppvispat ägg

Fyllning

  • 100 gr smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 hg sötmandel
  • 4 bittermandlar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 stor burk konserverade päron
  • Vispad grädde till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform.
  3. Skålla och mal söt- och bittermandeln.
  4. Rör smör och socker pösigt och tillsätt mandeln och mjölet.
  5. Vispa upp äggen och blanda i smeten.
  6. Låt päronhalvorna rinna av ordentligt och skiva dem på tvären.
  7. Håll ihop päronhalvorna och för försiktigt över dem på pajbotten.
  8. Tryck försiktigt till päronhalvorna så skivorna lägger sig litet snett (som tegel).
  9. Blir det päron över kan dessa skäras i mindre bitar och läggas i mellanrummet mellan halvorna.
  10. Fördela smeten över och grädda kakan i cirka 30-35 minuter eller till smeten stelnat. Täck med smörpapper om kakan börjar bli mörk.

Servera pajen kylskåpskall med vispad grädde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s