Päronpaj

Pajdeg

  • 125 gr smör
  • 3 dl mjöl
  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ett halvt uppvispat ägg

Fyllning

  • 100 gr smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 hg sötmandel
  • 4 bittermandlar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 stor burk konserverade päron
  • Vispad grädde till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform.
  3. Skålla och mal söt- och bittermandeln.
  4. Rör smör och socker pösigt och tillsätt mandeln och mjölet.
  5. Vispa upp äggen och blanda i smeten.
  6. Låt päronhalvorna rinna av ordentligt och skiva dem på tvären.
  7. Håll ihop päronhalvorna och för försiktigt över dem på pajbotten.
  8. Tryck försiktigt till päronhalvorna så skivorna lägger sig litet snett (som tegel).
  9. Blir det päron över kan dessa skäras i mindre bitar och läggas i mellanrummet mellan halvorna.
  10. Fördela smeten över och grädda kakan i cirka 30-35 minuter eller till smeten stelnat. Täck med smörpapper om kakan börjar bli mörk.

Servera pajen kylskåpskall med vispad grädde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s