Strömmingsflundror med potatismos

Efter att ha levt till stor del på abborre och gädda under sommaren drabbades både maken och jag igår plötsligt av en våldsam längtan efter vanliga, hederliga strömmingsflundror med potatismos.Kanske inte någon tjusig eller märkvärdig mat, men en klassiker och så gott!

Fet fisk som till exempel strömming, lax och makrill är en bra och viktig näringskälla framför allt på grund av det nödvändiga D-vitaminet. Tyvärr är det också så att fet fisk, framför allt den som fångas i Östersjön, lagrar på sig giftiga och cancerframkallande dioxiner, varför man inte bör äta den alltför ofta. Enligt Livsmedelsverkets råd bör barn och fertila kvinnor som planerar att någon gång skaffa barn inte äta fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern mer än 2-3 per år. I övrigt väljer man själv om man någon enstaka gång ändå vill unna sig den läckerhet som stekt strömming kan vara. Hemligheten med mina strömmingsflundror är fransk senap, vitlök samt dill och persilja.

Så här tillagar jag strömmingsflundror

 1. Jämnt antal strömmingsfiléer beroende på hur många man är.
 2. Lägg ut filéerna parvis i storleksordning på en skärbräda, salta och peppra lätt.
 3. Bred ett lager fransk senap på samtliga filéer och och därefter hackad dill och persilja samt litet pressad vitlök på varannan filé.
 4. Lägg ihop till flundror.
 5. Smält en ordentlig klick smör i stekpannan, pensla ovansidan på flundrorna med litet av smöret och stö över litet ströbröd.
 6. Lägg strömmingen i stekpannan med ovansidan neråt och låt steka några minuter.
 7. Strö över litet ströbröd, vänd och stek ytterligare ett par minuter.

Serveras med hemlagat potatismos smaksatt med hackad dill och persilja (och gärna litet riven parmesan om man så vill). Inlagda rödbetor och/eller rårivna morötter är gott till.

2 thoughts on “Strömmingsflundror med potatismos

 1. Du som tyvärrr alldeles för många har inte koll på kostråden vad gäller dioxinfisk. Kostråden gäller fertila kvinnor, alltså kvinnor i barnafödande ålder inte bara gravida och ammande.

  Dioxin lagras under lång tid i kroppen och när man blir gravid är det redan för sent att sluta äta fisken, då överförs den dioxin man fått i sig tidigare till fostret och senare till barnet via amningen.

 2. Hej Laxen!

  Kul att du hittade hit. Jag är nybörjare när det gäller bloggande och har inte haft så många besök hittills. Tack också för ditt påpekande vad gäller kostråden kring dioxin. Jag har nu förtydligat mitt inlägg och för säkerhets skull även länkat till Livsmedelsverkets råd kring just detta (om nu någon mer skulle råka läsa det jag skriver). Kanske borde jag ta bort inlägget helt om man ser till folkhälsan i stort med tanke på DNs artikel idag om att forskningen tydligen visar att även dioxin och PCB, utöver fetma, höga blodfetter, rökning mm, är en bidragande orsak till förkalkning av våra kärl. Hm… får fundera vidare.

  Glada hälsningar

  Meggie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.