Lillgårdens äppelkaka

Jag växte upp i en liten stad vid havet i ett hus byggt av en hattmakare i början av förra seklet. På grund av sitt läge högt uppe på ett berg kallades det länge i folkmun för ”Hattmakarens borg”, men under min uppväxt stod det ”Lillgården” på de vita grindarna.

Min mamma var sjuksköterska och arbetade på stadens reumatikersjukhus men hon älskade också att laga mat och baka. På den tiden kunde ett arbetspass sträcka sig från kl 7 till kl 21 men med så kallade ”timmar” mitt på dagen, det vill säga man var ledig mellan kl 11 och 16. Med korta avstånd mellan hem och arbetsplats, där det sällan tog mer än 10 minuter att förflytta sig på cykel, var det lätt att hinna med att både städa och tvätta på den lediga tiden och ibland även att baka något gott att bjuda arbetskamraterna på under kvällspasset.

I äppeltider blev det ofta en äppelkaka och allra godast var just denna som jag har döpt till Lillgårdens äppelkaka. Den gjordes på Vitgyllen, ett syrligt och saftigt äpple från trädgården, som mognade tidigt.

Lillgårdens äppelkaka

Använd en pajform cirka 21-22 cm i diameter.

Sätt ugnen på 225 grader.

  • 200 gr smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 – 0,75 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 3 – 4 syrliga och lagom saftiga äpplen

Gör så här

  1. Skala äpplena och lägg i en skål och täck med vatten (för att de inte ska mörkna).
  2. Blanda ihop smör och de torra ingredienserna, gärna i en matberedare.
  3. Tillsätt ägget och mixa ihop till en smidig deg.
  4. Dela degen i två delar, den ena något större (ungefär 350 gram resp 250 gram).
  5. Kavla ut den större delen till pajbotten och klä formen.
  6. Kavla ut den resterande delen till ett lock*.
  7. Torka av äpplena och riv dem på den grova sidan.
  8. Fyll formen med äppelraspet och fördela det jämt och täck med locket så att de sluter tätt.
  9. Använd gärna överbliven deg till någon liten rolig dekoration.
  10. Grädda i cirka 15 minuter. Håll koll så att kakan inte blir bränd.
  11. När kakan svalnat kan man pudra över litet florsocket

*Tips för att undvika att locket går sönder när det ska läggas på: Jag brukar rita upp lockets storlek med litet marginal på ett bakplåtspapper. Lägg
pajdegen mitt i cirkeln och täck med plastfilm lika stort som pappret och kavla ut till rätt storlek. Ta bort plastfilmen, vänd locket över pajformen, justera så det kommer rätt och dra försiktigt bort pappret.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s