Äppelkaka med marängtäcke

Pajdeg

  • 100 gr smält smör (något avsvalnat)
  • 2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl farinsocker
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 normalstora, skalade och tunnt skivade äpplen
  • 1 dl russin
  • 2 msk punsch alt rom eller någon egen favoritlikör
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk kanel

Maräng

  • 2 äggvitor
  • 1 dl socker

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader

  1. Blötlägg russinen i punschen. Den som inte vill använda alkohol kan istället koka upp litet vatten och låta russinen mjukna i det. Citron-, apelsin- eller limesaft går också bra.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna till pajdegen och bind ihop med det smälta smöret. Låt degen vila i kylskåpet en stund.
  3. Lägg äppelskivor och russin i en plastpåset, tillsätt de torra ingredienserna och skaka om så allt blir ordentligt täckt.
  4. Tryck ut pajdegen i en form, cirka 24 cm i diameter. Är det svårt att få ut degen är ett tips att kavla ut den mellan två ark plastfolie.
  5. Lägg fyllningen i formen och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i 15 min.
  6. Vispa under tiden äggvitorna ordentligt styva. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning. Det är viktigt att bunke och visp är ordentligt rena och fettfria.
  7. Bred ut marängen över fyllningen, sänk temperaturen till 150 grader och grädda i ytterligare cirka 30 min tills marängen har fått fin färg och ytan är torr. Börjar marängen mörkna för tidigt kan man täcka den med ett smörpapper.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s