På lingonröda tuvor

Igår var dagen när den stora, riktiga lingonplockningen skulle äga rum.  Vår vän R hade kommit upp från Stockholm för att göra mig sällskap i skogen och det hade utlovats en varm och vacker dag. Men det är med SMHIs prognoser som med morgontåget från Riksgränsen, ständiga förseningar. Regnet som skulle ha passerat under tidig natt hade tydligen fastnat på vägen, liksom solen som inte dök upp förrän vid tretiden.

Vid tolv beslöt vi oss ändå för att chansa, om vi nu skulle hinna med vårt uppsatta mål och med de obligatoriska äggmackorna med fransk senap och kaffetermosen i ryggsäcken gav vi oss iväg.

Det var ordentligt  blött i lingonriset och det gick tungt att plocka. Vi hade delat på oss och gått åt olika håll men bestämt att träffas för att fika när första hinken (10 l) var full, vilket brukar ta en dryg timme. Efter två timmar började energin ta slut trots att det fortfarande fattades några liter och vi var tvungna att ta vår paus. Kaffet och äggmackorna gjorde susen och så på’t igen.

Lagom till att hinkarna äntligen var fulla kom en ny störtskur, så det var bara att packa ihop och besvikna åka hem. Väl hemma kom solen, så vad gör vi?  Vänder bilen tillbaka mot lingonskogen! Den här gången sökte vi oss till ett annat område som nyligen kalhuggits och som visade sig riktigt digna av stora röda lingon. Resten av hinkarna plockades fulla i ett jehu och vi kunde åka hem med drygt 50 liter lingon i bagageluckan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s