Krusbärsmarmelad provencal

Grundrecept

  • 500 gr krusbär
  • 4,5 dl syltsocker
  • saften av en halv citron
  • saften av 2 -3 cm färsk, riven ingefära

Smaksättning

  • 1 kvist rosmarin
  • 2 msk calvados
  1. Skölj, snoppa och halvera krusbären och kör dem sedan ett par varv i matberedaren. Röda eller gröna krusbär spelar ingen roll. De gröna kommer att ändra färg till vackert röda under kokningens gång.
  2. Blanda med saften från citronen och ingefäran. Koka upp och låt småputtra en stund på svag värme.
  3. Tillsätt socker och låt det lösas upp innan rosmarinkvisten läggs i.
  4. Fortsätt koka marmeladen i cirka 15-20 minuter, ta upp rosmarinkvisten och gör marmeladtestet genom att hälla litet marmelad på ett fat och ställa in i kylen. Dra med en sked genom marmeladen när den kallnat, om den inte flyter ihop igen är den klar, annars fortsätt koka marmeladen ytterligare en stund.
  5. Smaksätt med calvados och häll upp på burkar som steriliserats i ugnen, 100 grader i cirka 20 minuter, (lock och ringar kokas).

Detta grundrecept använder jag till de flesta av mina marmeladkok, sedan är det bara att smaksätta med det man själv tycker om, till exempel whiskey, vanilj, kanel, kardemumma, chili, lime…. Ja, det är bara att låta fantasin blomma. Citron är viktigt för mig för att balansera sötman eller för att ge litet skjuts åt sådant som inte har så mycket smak i sig självt.

De söta små marmeladburkarna kommer från DollarStore, två för en tia! Perfekta att ta med istället för en blomma när man går bort.

Annonser

3 thoughts on “Krusbärsmarmelad provencal

  1. Ping: Mandelknäcke på tre sorters mjöl « JUST ANOTHER DAY IN PARADISE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s