Krusbärskräm med bryta

  • 400 gr krusbär (gröna eller röda)
  • 4 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 1 vaniljstång

Redning

  • 2,5 msk potatismjöl
  • 3 msk kallt vatten

Hårt tunnbröd eller knäckebröd

  1. Skölj, snoppa och halvera krusbären.
  2. Koka upp vatten och socker och lägg i bären tillsammans med vaniljstången och låt koka tills bären känns mjuka.
  3. Dra kastrullen av plattan, ta upp vaniljstången och skrapa ur och rör ner fröna tillsammans med redningen.
  4. Låt det hela få ett uppkok under omrörning och dra kastrullen av plattan när första bubblan kommit.

Häll upp krämen i en vattensköljd skål och låt svalna. Täck med plastfilm om du vill undvika skinn på krämen. Servera med mjölk och bitar av hårt tunnbröd eller knäckebröd, så kallad bryta.

Vet inte om ”bryta” är speciellt för just Ångermanland, men det serverades alltid till nykokt kräm hos mormor Signe i Lugnvik när jag som liten hälsade på under somrarna.

Annonser

One thought on “Krusbärskräm med bryta

  1. Läckert recept som jag kan tipsa Far om. Han gjorde krusbärs- och rabarber- och rödavinbärskräm i somras (från trädgården). Något sur, dock. OCH hårt bröd till. Det kör jag alltid med till filmjölken också, men så är jag ju Medelpaddska också – nära Ångermanland. //Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s