Krusbärskräm med bryta

  • 400 gr krusbär (gröna eller röda)
  • 4 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 1 vaniljstång

Redning

  • 2,5 msk potatismjöl
  • 3 msk kallt vatten

Hårt tunnbröd eller knäckebröd

  1. Skölj, snoppa och halvera krusbären.
  2. Koka upp vatten och socker och lägg i bären tillsammans med vaniljstången och låt koka tills bären känns mjuka.
  3. Dra kastrullen av plattan, ta upp vaniljstången och skrapa ur och rör ner fröna tillsammans med redningen.
  4. Låt det hela få ett uppkok under omrörning och dra kastrullen av plattan när första bubblan kommit.

Häll upp krämen i en vattensköljd skål och låt svalna. Täck med plastfilm om du vill undvika skinn på krämen. Servera med mjölk och bitar av hårt tunnbröd eller knäckebröd, så kallad bryta.

Vet inte om ”bryta” är speciellt för just Ångermanland, men det serverades alltid till nykokt kräm hos mormor Signe i Lugnvik när jag som liten hälsade på under somrarna.

Advertisements

One thought on “Krusbärskräm med bryta

  1. Läckert recept som jag kan tipsa Far om. Han gjorde krusbärs- och rabarber- och rödavinbärskräm i somras (från trädgården). Något sur, dock. OCH hårt bröd till. Det kör jag alltid med till filmjölken också, men så är jag ju Medelpaddska också – nära Ångermanland. //Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s