Pärgröt och fläsk i Harsa

En sommartradition för oss är att varje år åka iväg på torsdagsspis med pärgröt och fläsk i Harsa långt ute i ingenstans. Igår kväll var det säsongsavslutning på detta framgångsrika men enkla koncept, nämligen att under två fullbokade sittningar servera ett grötliknande potatismos med knaperstekt fläsk, lingonsylt, messmör och tunnbröd i något som mest påminner om en skolbespisningslokal till priset av 150 kr inkl en ”trubadur” till kaffet. Sanslöst gott!

Trubaduren för kvällen var den fantastiske Per Engman (från Engmans kapell), som tillsammans med Lena & Staffan Jonsson i Lightning River String Band spelad amerikansk folkmusik med rötter i country och bluegrass.

Kvällen avslutades med något som vi aldrig hört tidigare och som var en verkligt magisk upplevelse, nämligen kulning vid Harsasjön.

Kulning är en speciell form av sång som förr användes för att locka på djuren på fäbodvallarna och även för att kommunicera mellan de olika fäbodarna. Den musik som hörs i bakgrunden framförs på ko- eller bockhorn. Det som återges i filmen är bara ett liten smakprov på ”konserten” som höll på i cirka 20 minuter där hornmusiken varvades med sång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s