Pärgröt och fläsk i Harsa

En sommartradition för oss är att varje år åka iväg på torsdagsspis med pärgröt och fläsk i Harsa långt ute i ingenstans. Igår kväll var det säsongsavslutning på detta framgångsrika men enkla koncept, nämligen att under två fullbokade sittningar servera ett grötliknande potatismos med knaperstekt fläsk, lingonsylt, messmör och tunnbröd i något som mest påminner om en skolbespisningslokal till priset av 150 kr inkl en ”trubadur” till kaffet. Sanslöst gott!

Trubaduren för kvällen var den fantastiske Per Engman (från Engmans kapell), som tillsammans med Lena & Staffan Jonsson i Lightning River String Band spelad amerikansk folkmusik med rötter i country och bluegrass.

Kvällen avslutades med något som vi aldrig hört tidigare och som var en verkligt magisk upplevelse, nämligen kulning vid Harsasjön.

Kulning är en speciell form av sång som förr användes för att locka på djuren på fäbodvallarna och även för att kommunicera mellan de olika fäbodarna. Den musik som hörs i bakgrunden framförs på ko- eller bockhorn. Det som återges i filmen är bara ett liten smakprov på “konserten” som höll på i cirka 20 minuter där hornmusiken varvades med sång.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s